Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΗΘΙΚΟ Η ΟΧΙ?


   Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί αν η αγορά από πλειστηριασμό είναι ηθική ή ανήθικη πράξη? Εάν βγάλω καμία ηλικιωμένη από το μοναδικό της σπίτι? Εάν είναι κάποια οικογένεια η οποία έχει βρεθεί απλά σε δύσκολη θέση και αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της?... Και πολλά ακόμη εάν που μπορεί να σας σταματούν από την απόφαση της αγοράς κάποιου ακινήτου μέσω πλειστηριασμού.

   Ο πλειστηριασμός είναι μία διαδικασία στην οποία όταν αποφασίσουμε να λάβουμε μέρος θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό στις αγορές αυτές. Ειδικός μπορεί να είναι κάποιος δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή οικονομολόγος που θα έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει. 

   Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε πλειστηριασμό επισπεύδοντες είναι είτε τράπεζες είτε ιδιώτες, Για τις τράπεζες ισχύουν τα παρακάτω: 

  •  Δεν βγαίνει η πρώτη και μοναδική κατοικία φυσικού ή νομικού προσώπου, θα πρέπει αυτό το πρόσωπο να έχει τουλάχιστον δύο κατοικίες για να βγει μία απ' αυτές σε πλειστηριασμό.
  • Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν οφειλές άνω των 200.000€ για να γίνει κατάσχεση ακινήτου.
   Βέβαια εάν οι τράπεζες λάβουν μέρος στον πλειστηριασμό, τότε θα έχετε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, οι προσφορές των τραπεζών γίνονται με βάση τις προσημειώσεις του ακινήτου και τις εκτιμήσεις που έχουνε κάνει. Συνήθως, όμως οι τράπεζες δεν πηγαίνουν στους πλειστηριασμούς -εκτός και αν πρόκειται για κάποιο <<φιλέτο>>- τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, διότι πλέον δεν έχουν ρευστό για αγορές και δεν χρειάζονται να φορτώνουν με περισσότερα ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

   Όσον αφορά τους ιδιώτες δεν υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις, για οποιοδήποτε ποσό μπορούν να βγάλουν διαταγές πληρωμής και κατά συνέπεια να γίνουν κατασχέσεις. Γι' αυτό όταν στην περίληψη πλειστηριασμού βλέπουμε ως επισπεύδων ιδιώτη ή εταιρεία τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ακινήτου και του οφειλέτη ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το ιστορικό των βαρών και των προσημειώσεων καθώς και την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του οφειλέτη (για ηθικούς κυρίως λόγους). 

   Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε ηθικά καλυμμένοι για όλες τις παραπάνω αναρωτήσεις που μπορεί να έχουμε και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε να προχωρήσουμε ή όχι στην αγορά του ακινήτου που μας ενδιαφέρει.

   Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ακόμα και αν δεν δεχτούμε να αγοράσουμε εμείς το ακίνητο μέσω αυτής της διαδικασίας, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: