Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ο δικαστικός επιμελητής θα καθορίζει την αξία του κατασχεμένου ακινήτου

Ο δικαστικός επιμελητής θα είναι αρμόδιος , σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του ΥΠΟΙΚ που κρίθηκε νόμιμο από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας , για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται και βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Με την υπ΄ αριθμ. 98/2016 γνωμοδότησή του, το δικαστήριο  έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των  υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νικ. Παρασκευόπουλου.

Με αυτό ο δικαστικός επιμελητής είναι αρμόδιος να καθορίσει την αξία του ακινήτου, και για αυτό το σκοπό υποχρεούται να προσλάβει πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής -κατά το σχέδιο ΠΔ πάντα- πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, "σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας".

Η έκδοση του εν λόγω διατάγματος προβλέπεται από το άρθρο 9 του νόμου 4335/2015 και έπρεπε να εκδοθεί μέχρι και την 1η Ιουνίου 2016.

Τελικά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κρίθηκε νόμιμο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  και  οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: