Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δημόσιος Αναγκαστικός Πλειστηριασμός Ακινήτου

 

  
   Πλειστηριασμός είναι η διαδικασία στην οποία επέρχεται η κινητή ή ακίνητη περιουσία ενός προσώπου ή εταιρείας λόγω αδυναμίας πληρωμής οφειλών σε τράπεζες ή ιδιώτες.
   Ο πλειστηριασμός ξεκινάει αρχικά από τον επισπεύδων (το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές) ο οποίος δίνει εντολή στον δικηγόρο του να ξεκινήσει τις νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, 
 έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον οφειλέτη και την ενδελεχή έρευνα του ο δικηγόρος απευθύνεται σε δικαστικό επιμελητή ο οποίος θα επιδώσει στον οφειλέτη την κατασχετήρια έκθεση ακίνητης ή κινητής περιουσίας ανάλογα. 





   Στην έκθεση αυτή αναφέρονται όλα τα στοιχεία του οφειλέτη, του επισπεύδων, του τόπου πλειστηριασμού, του χρόνου πλειστηριασμού, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και όλα τα στοιχεία και η περιγραφή του ακίνητου ή κινητού πράγματος αναλυτικά, εξωτερικά και εσωτερικά όπου αυτό είναι δυνατό. Βέβαια, αναφέρεται και η τιμή εκτίμησης και πρώτης προσφοράς του πράγματος η οποία συνήθως αντιστοιχεί στη αντικειμενική αξία του.
   Οι πλειστηριασμοί λαμβάνουν χώρα στα κατα τόπους Ειρηνοδικεία της Ελλάδος, ανάλογα με την περιοχή του ακινήτου υπάρχει και το αντίστοιχο Ειρηνοδικείο, π.χ. στον Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν τα εξής Ειρηνοδικεία: Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Λαγκαδά, Κουφαλίων, Σοχού, στον Νομό Χαλκιδικής υπάρχουν αντίστοιχα τα εξής Ειρηνοδικεία: Κασσάνδρας, Συκιάς, Αρναίας, Ιερισσού, Νέων Μουδανίων, Πολυγύρου. 
  Οι πλειστηριασμοί γίνονται κάθε Τετάρτη, 16:00 - 17:00  το απόγευμα στο αντίστοιχο Ειρηνοδικείο, εκεί βρίσκονται οι υπάλληλοι του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφοι), οι δικαστικοί επιμελητές και οι κύρηκες (οι οποίοι ανακοινώνουν περιλιπτικά αποσπάσματα όλων των πλειστηριασμών της συγκεκριμένης ημέρας). Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον για κάτι απ’τα εκπλειστηριαζόμενα πράγματα τότε μπορεί να πλειοδοτήσει έχοντας βέβαια μαζι του τα εξής:  Ταυτότητα, πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο αν εκπροσωπεί κάποιο τρίτο πρόσωπο και σε τραπεζική επιταγή ή μετρητά την πρώτη προσφορά, σε σφραγισμένο φάκελο, θα πρέπει να περιέχεται η προσφορά του υπογεγραμμένη και με την αντίστοιχη ημερομηνία. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και της 17:00 μ.μ. , έπειτα δεν μπορεί να πλειοδοτήσει κανένας. Μετά το τέλος της διαδικασίας πλειοδοσίας ξεκινάει το άνοιγμα των προσφορών όπου υπάρχουν, ενώ οι πλειστηριασμοί λόγω έλλειψης πλειοδότη ματαιώνονται.
   Όσοι πλειστηριασμοί ανακοινώθηκαν και υπήρχαν προσφορές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν στην αίθουσα μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες ματαίωσης και να αρχίσουν οι προφορικές διαδικασίες των ενδιαφερόμενων πλειοδοτών. Για παράδειγμα, αν σε κάποιο ακίνητο υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που έκανε προσφορά τότε το ακίνητο κατοχυρώνεται σε αυτόν χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, αν για το ίδιο ακίνητο υπάρχουν τρεις προσφορές τότε η συμβολαιογράφος ξεσφραγίζει τους φακέλους αναφέρει τα ονόματα των πλειοδοτών και τις προσφορές που αυτοί δώσανε και καλεί τις δύο μεγαλύτερες προσφορές για προφορική πλειοδοσία. Στην προφορική πλειοδοσία οι δύο ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται φανερά πλεόν να πλειοδοτούν έπειτα από ερώτηση του συμβολαιογράφου, αυτός που θα κάνει την καλύτερη προσφορά θα κατοχυρώσει και το ακίνητο.
   Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και κλείνεται ένα ραντεβού με τον συμβολαιογράφο για να ακολουθήσουν, η πληρωμή φόρου, η μεταγραφή του τίτλου στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο όπου χρειάζεται ανάλογα, και οι πληρωμές στους υπαλλήλους του πλειστηριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: