Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ



  

 Στον πλειστηριασμό την τιμή δεν καθορίζεται από  τον ιδιοκτήτη όπως συμβαίνει στην πραγματική αγορά, την τιμή την καθορίζουν με βάση την αντικειμενική αξία και τις εκτιμήσεις  των υπαλλήλων του πλειστηριασμού. Ο συμβολαιογράφος ανακοινώνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου ( ένα ακίνητο δεν μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του –εκτός από περιπτώσεις τις οποίες θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο-) στον δικαστικό επιμελητή, αυτός έχει την υποχρέωση να μεταβεί στην θέση του ακινήτου και να το εκτιμήσει βλέποντάς στο εξωτερικά και εσωτερικά, κάποιες φορές βέβαια δεν είναι εφικτή η είσοδος εντός του ακινήτου.


Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε την Α’ προσφορά του ακινήτου η οποία αντιστοιχεί στα 2/3 της εκτίμησης. (πλειστηρίασμα)
   Τα έξοδα του πλειστηριασμού είναι κατά 50% μειωμένα σε σχέση με τις αγοραπωλησίες εκτός πλειστηριασμού.
  • ·         Το πλειστηρίασμα για το ακίνητο, αν το ποσό ξεπερνάει την πρώτη προσφορά που έχετε καταθέσει ως εγγυητική για να λάβετε μέρος στον πλειστηριασμό, το υπόλοιπο τμήμα θα πρέπει να το καταβάλλετε στον συμβολαιογράφο εντός 15 ημερών.
  • ·         Πληρωμή του κήρυκα, η οποία κυμαίνεται περίπου στα 50€
  • ·         Αμοιβή του Δικαστικού Επιμελητή ανάλογα με τις επιδόσεις που έχει κάνει και τις δημοσιεύσεις αυτών περίπου στα 300€
  • ·         Την αμοιβή του συμβολαιογράφου η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 0,75% επί της τιμής στην οποία θα κατακυρωθεί το ακίνητο.
  • ·         Τα έξοδα μεταγραφής της κατακυρωτικής έκθεσης στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο περίπου σε ποσοστό 4,75 τοις χιλίοις επί την αξία μεταγραφής του ακινήτου.
  • ·         Ο φόρος μεταβίβασης (αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία μέχρι 120τ.μ. και αξία έως 200.000€, μέχρι και 31/12/2012), 9-11% επί της αξίας για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα (αγροτεμάχια, εξοχική κατοικία, οικόπεδα κ.τ.λ.)
  • ·         Άρση των βαρών, 40€ για κάθε απαλοιφή βάρους.

   Μην διστάζετε να κάνετε μία αγορά από πλειστηριασμό, είναι μία ασφαλής και συμφέρουσα επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: