Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η Τρόϊκα απειλεί να κλείσει τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου

Το σχέδιο "B" της Κύπρου δεν έγινε δεκτό "εκ πρώτης όψεως" χθες, από την τρόικα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας σήμερα το πρωί, Τετάρτη, στην πρωινή εκπομπή του MEGA και εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου.



Ο κ. Χάσικος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Παρότι εμείς έχουμε Plan B λυπούμε να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το Plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρείες, από άλλες τράπεζες κτλ. εσωτερικά δεν το δέχεται η τρόικα».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια νέα εξέλιξη καθώς δεν είχε ακουστεί μέχρι στιγμής κάτι σχετικό σημείωσε πως πρόκειται για πληροφορία βραδινή.

«Δηλαδή μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο όχι η τρόικα μας είπε κύριοι μπαίνετε στη διαδικασία που γνωρίζετε». Και αναφερόμενος στη διαδικασία συνέχισε: «ούτε λίγο ούτε πολύ η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε στη διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν.», ενώ πρόσθεσε πως θα ανοίξουν οι άλλες τράπεζες, οι πιο μικρές σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ο κ. Χάσικος συμπλήρωσε πως αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου χθες το βράδυ από την κυπριακή βουλή υπήρξε συνάντηση με την τρόικα. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Κύπρου, «έκανε την επαφή με τον τρόικα προκειμένου να κατατεθεί το Plan B που έχει καταρτίσει η Κύπρος και εκεί φάνηκε πως εκ πρώτης όψεως υπήρξε μια άρνηση. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως η επιμονή της τρόικας».

Σημείωσε όμως μεταξύ άλλων πως σήμερα θα υπάρξει νέα επαφή με την τρόικα, ενώ επανέλαβε πως εκ πρώτης όψεως το Plan B φαίνεται ότι δεν περνά. Και συνέχισε: Αν και εφόσον η τρόικα δεν αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να είναι κλειστές, τι θα σημαίνει τούτο. Αμα ανοίξουν οι τράπεζες όλος ο κόσμος θα τρέξει να πάρει λεφτά. Αυτό είναι το ένα. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει παροχή ρευστότητας από το ELA οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Δηλαδή χρεοκοπία των τραπεζών. Οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να εκκαθαριστούν κτλ.».

Σε ερώτηση αν έπρεπε να ψηφιστούν χθες τα μέτρα ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου σημείωσε πως η άποψη της κυβέρνησης, εξ ου και το διάγγελμά του Προέδρου προχθές, ήταν ότι έπρεπε να ψηφιστούν να παίρναμε μια ανάσα για να δούμε πως θα πηγαίναμε παρακάτω.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δυο μεγάλες τράπεζες δεν ανοίξουν και η ΕΚΤ δεν ανοίξει τις γραμμές χρηματοδότησης, αλλά και για το αν η Κύπρος είναι κοντά σε έξοδο από το ευρώ ο κ. Χάσικος απήντησε πως η Κύπρος δεν εξέτασε έξοδο από το ευρώ. “Τώρα, αν οι εξελίξεις, αν τα δεδομένα, εξαναγκάσουν την Κύπρο, δηλαδή ουσιαστικά από μόνη της χωρίς να το επιθυμεί βρεθεί εκτός ευρώ είναι άλλο θέμα. Προσπάθεια είναι σε καμία περίπτωση έξοδος από το ευρώ”.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως, ότι ο πανικός αυτές τις ώρες δεν βοηθά και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο "Β" για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.





Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: