Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Από το υπουργείο Οικονομικών άρχισε ο νέος γύρος επαφών των επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση χθες, όπου τέθηκε το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν με το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου κυριάρχησε το θέμα των πλειστηριασμών. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλα θέματα που παραμένουν “ανοιχτά” στη διαπραγμάτευση και τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί, ο κ. Στουρνάρας είχε μία πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, ενώ στη συνέχεια, ο συνέχισε τις συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας. Μετά το μεσημέρι, ο υπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο τους οποίους και ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Έπειτα, υποδέχθηκε στο γραφείο του, τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών, οι οποίοι το απόγευμα συναντήθηκαν και με τον υπουργό Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκε εκτενώς το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει στη Βουλή σήμερα ή αύριο.
Πάντως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση. Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, παράλληλα, και ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.
Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό και άλλες διατάξεις.
Σε ότι αφορά τώρα το θέμα των πλειστηριασμών, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρέθηκε πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΑΑΝ εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.
Εκτός από τα παραπάνω, μεταξύ των εκκρεμοτήτων που παραμένουν είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
Η επιδιωκόμενη συμφωνία θα αποτελέσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, πιθανότατα θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Άλλωστε εκκρεμεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.


Περικοπές από 500 ΝΠΙΔ

Εν τω μεταξύ, σε περικοπές ύψους 40-50 εκατ. ευρώ από 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) θα προχωρήσει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπίστωσε ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους το τρέχον έτος, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομιών.
Επισήμανε ότι από το σύνολο αυτών των ΝΠΙΔ τα περίπου 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και τα περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού.
Εξάλλου, το υπουργείο διαπίστωσε ότι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου εφαρμόζεται ελλιπώς η διάταξη που προβλέπει την περικοπή στο 75% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα επιπλέον ποσά που έλαβαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρέπει να επιστραφούν έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από την κίνηση αυτή μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τους φορείς του Δημοσίου που υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ, οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι και σε αυτούς τους φορείς θα γίνουν μειώσεις, εφόσον παραμένουν καταγεγραμμένοι στην Γενική Κυβέρνηση.

Οι εισπρακτικές επιδόσεις του Οκτωβρίου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι εισπρακτικές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κινήθηκαν και κατά τον μήνα Οκτώβριο εντός των στόχων του προϋπολογισμού αναστρέφοντας πλήρως την τάση απόκλισης που είχε διαμορφωθεί κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Κατά το υπουργείο, το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί αξιόπιστο εχέγγυο για την επίτευξη των στόχων στα έσοδα με την ολοκλήρωση του 2013.
Αναφορικά με την πορεία ανάκτησης ληξιπροθέσμων οφειλών, διατηρείται η σημαντική θετική διαφορά επί των συνολικών εισπράξεων στα 472 εκ. ευρώ (ήτοι από 1.974 εκ. ευρώ συνολικές εισπράξεις το δεκάμηνο 2012 σε 2,446 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2013). Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι συνολικές εισπράξεις ληξιπροθέσμων δεκάμηνου έχουν ήδη αγγίξει τα επίπεδα εισπράξεων της αντίστοιχης κατηγορίας οφειλών, όλου του 2012. Μάλιστα, οι μηνιαίες εισπράξεις του Οκτωβρίου 2013 ήταν τόσο σε ό,τι αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα (215,8 εκ.ευρώ) όσο και στο σύνολό τους (314,4 εκ.ευρώ) οι υψηλότερες του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: