Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΝΤΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

«Πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκαλεί η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. 

Ουσιαστικά, ο φόρος υπεραξίας είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου από έναν ιδιοκτήτη. Η διαφορά αυτή θα φορολογείται με συντελεστή 15%, εφόσον το ακίνητο πωληθεί μετά την 1/1/2014.

Τι συμβαίνει εάν ένας φορολογούμενος απέκτησε ακίνητο πριν από 30 χρόνια και στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν υπάρχει αναγραφόμενο τίμημα; Σε αυτήν την περίπτωση, ως υπεραξία θα προσδιορίζεται η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο σήμερα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, θα υπάρχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ για την υπεραξία, όπως και συντελεστής διακράτησης.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει στα μέσα Ιανουαρίου 2014 σπίτι με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, το οποίο είχε αποκτήσει το 1985, οπότε η αντικειμενική του αξία ήταν 70.000 ευρώ. Από το ποσό (180.000 ευρώ) που προκύπτει από τη διαφορά αφαιρείται 34% λόγω διακράτησης του ακινήτου πάνω από 20 χρόνια, όπως και 25.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο. Το ποσό αυτό, ύστερα και από την αφαίρεση του πληθωρισμού, θα φορολογείται με 15%.

Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην αγορά ακινήτων.



Αντιδράσεις

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα διευκρινίζεται π.χ. τι θα ισχύει σε περίπτωση που η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις είναι οξύτατες. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο φόρος υπεραξίας θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις στα ακίνητα και θα δημιουργήσει σύγχυση στους ξένους αγοραστές. Και αυτό διότι ο τρόπος υπολογισμού του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σύνθετη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας.

Ταυτόχρονα, οι πωλητές -που βαρύνονται από τον φόρο υπεραξίας- εκτιμάται ότι θα μετακυλήσουν το επιπρόσθετο κόστος στους αγοραστές, γεγονός που θα επιδεινώσει τις συνθήκες κραχ που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων.

Όπως αναφέρει στο τελευταίο δελτίο της η Alpha Bank, στην κτηματαγορά επικρατεί ασφυξία, καθώς τα ακίνητα επιβαρύνθηκαν το 2013 με πέντε διαφορετικούς φόρους, ενώ το 2014 θα επιβληθεί διπλή φορολογία και φόρος υπεραξίας.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εισέπραξε περίπου 3,5 δισ. ευρώ από την πενταπλή φορολόγηση των ακινήτων αντί πρόβλεψης για βεβαιωμένα έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ (3 δις από τους τέσσερις ΦΑΠ και 2,8 δις από το «χαράτσι» του 2013 μέσω ΔΕΗ).

«Ήδη στο πρώτο δεκάμηνο του 2013 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από φόρους περιουσίας αυξήθηκαν κατά 433 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς θα αυξηθούν πολύ περισσότερο στους επόμενους μήνες» σημειώνει η Alpha Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: