Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Πιο κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι το πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων θα επιβάλλεται με βάση την πραγματική κι όχι την αντικειμενική αξία, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.

Ουσιαστικά θα αποσυνδεθεί το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία πλέον είναι εξωπραγματική και δημιουργεί τεράστιες αδικίες.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως ο φόρος που καταβλήθηκε και τα έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου (έξοδα συμβολαιογράφου, μετεγγραφής κ.λπ.).

Έτσι η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία. Εφόσον η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως», το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά μόνο για το τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου και όχι για το φόρο μεταβίβασης, ο οποίος θα επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής του «πόθεν έσχες» για ακόμη ένα ή δυο χρόνια.

Η νέα ρύθμιση θα «ξεπαγώσει» πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι αγοραστές αδυνατούν να δικαιολογήσουν στην εφορία τη δαπάνη απόκτησης των ακινήτων, η οποία υπολογίζεται με βάση τις υψηλές αντικειμενικές αξίες και υπερβαίνει το πραγματικό τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: