Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ο παραλογισμός με τη φορολόγηση των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων κινδυνεύουν με ναυάγιο εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του φόρου επί των ακινήτων και των μετρητών που κατέχουν οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.

Αυτός ο κίνδυνος διαγράφεται εάν τελικώς ψηφιστεί από τη Βουλή η ρύθμιση (στο πολυνομοσχέδιο) που προβλέπει τη φορολόγηση του συνολικού ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ με 0,75%.

Μέχρι σήμερα οι ΑΕΕΑΠ ή REICs (Real Estate Investment Companies) πλήρωναν ετήσιο φόρο επενδύσεων βάσει της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα και των ταμειακών διαθεσίμων, με φορολογικό συντελεστή 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου παρέμβασης (επιτόκιο αναφοράς) της ΕΚΤ, προσαυξημένου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα.

Ο ισχύων συντελεστής φόρου είναι 0,125%. Η εκτόξευση του συντελεστή στο 0,75% για τις ΑΕΕΑΠ αποτελεί ακόμα ένα "φορομπηχτικό" μέτρο που επιβάλλεται για το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών, στα κεφάλαιά τους (από ΑΜΚ ή από δάνεια), ακόμα και στα ακίνητα που δεν έχουν αξιοποιήσει επενδυτικά! Πρόκειται για μια οριζόντια φορολόγηση, δίχως να εξετάζεται ποια στοιχεία του ενεργητικού των εταιρειών παράγουν έσοδα και, άρα, υπόκεινται σε φορολόγηση.

Με τον προτεινόμενο φόρο, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, οι επενδύσεις σε ακίνητα θα ανασταλούν και το Δημόσιο θα χάσει επιπρόσθετα έσοδα από την αναστολή επενδύσεων, θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές. Επενδυτικές εταιρείες ακινήτων όπως οι Grivalia, Πανγαία, Trastor καλούνται να πληρώσουν συντελεστή 0,75% επί του ενεργητικού τους, έναντι 0,125% που ήταν προηγουμένως.

Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια, καθώς οι εταιρείες προσέλκυσαν διεθνή κεφάλαια (Fairfax, York Capital, Ιnvel, Wellington κ.λπ.), τα οποία επένδυσαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σχέδια προωθούν ή υλοποιούν ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα που είχαν δρομολογήσει τη σύσταση νέων εταιρειών.

Τώρα οι νέες επενδύσεις θα φρενάρουν, καθώς οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν φόρους για ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν κανένα έσοδο, για ακίνητα τα οποία εισπράττουν τα ενοίκια, είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιώτες. Εκτός, όμως, από τον νέο φόρο, οι εταιρείες ακινήτων είναι ήδη επιβαρυμένες, αφού αποδίδουν σε φόρους (ΕΝΦΙΑ) κάμποσα εκατ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των εταιρειών προτείνουν την επαναφορά του τρόπου φορολόγησης που ίσχυε πριν από το 2006, δηλαδή σταθερό συντελεστή φορολογίας 0,3% επί της εύλογης αξίας επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ που αποφέρουν εισόδημα. Με αυτήν τη ρύθμιση, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσια για το Δημόσιο σε σχέση με την προωθούμενη ρύθμιση.

Τι σκέφτονται να κάνουν κάποιες ΑΕΕΑΠ ως... απάντηση στη ρύθμιση αυτή; Να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, προσφέροντας ως bonus μεγάλο μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: