Πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αγόρασαν ακίνητα τη χρυσή περίοδο της κτηματαγοράς. Και αυτό καθώς από τον Οκτώβριο που θα τεθεί σε ισχύ το περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα που κατέχουν.
Ωστόσο, θα πρέπει να δηλώσουν την πραγματική τιμή που αγόρασαν τα ακίνητα τους και όχι αυτή που δηλώθηκε στην εφορία ή αναγράφηκε στο συμβόλαιο, δηλαδή την αντικειμενική αξία. Εκτός από τους αγοραστές πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι πωλητές ακινήτων καθώς έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα από την πώληση ακινήτων που δεν δικαιολογούνται.
Για παράδειγμα, έχουν δηλώσει στην εφορία ότι το τίμημα πώλησης του ακινήτου ανήλθε στα 150.000 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα πωλήθηκε (τις καλές μέρες της αγοράς) περίπου 280.000 ευρώ. Τα επιπλέον 130.000 ευρώ είναι χρήματα τα οποία έχουν αποκρυφτεί από την εφορία. Αν και ο πωλητής δεν υποχρεούται στην πληρωμή κάποιου φόρου ωστόσο έχει υποβάλει ψευδή δήλωση στην Εφορία, κάτι το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμου (ενδεχομένως και άλλα πρόστιμα).
Καταβολή πραγματικού φόρου μεταβίβασης
Από την άλλη πλευρά, ο αγοραστής με την εφαρμογή του περιουσιολογίου θα πρέπει να δικαιολογήσει αφενός την προέλευση των επιπλέον χρημάτων (πόθεν έσχες) για την αγορά του ακινήτου, να καταβάλλει τον πραγματικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων που αναλογούσε κατά τον χρόνο αγοράς του, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με τη δήλωση των στοιχείων των ακινήτων στο περιουσιολόγιο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας στην εφορία. Οι ειδικοί του χώρου υπολογίζουν περίπου ότι τα έσοδα που θα εισπράξει το δημόσιο από τους φόρους και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα ανέλθουν στα 500 εκατ. Ευρώ περίπου. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι με τη διασύνδεση του περιουσιολογίου με το κτηματολόγιο (προβλέπεται στο μνημόνιο) θα εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που θα αποφύγουν να δηλώσουν τα ακίνητα τους (και αποφεύγουν να τα δηλώσουν ακόμα και σήμερα στο Ε9).
Ουσιαστικά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις ευλογίες των κυβερνήσεων όπου άπαντες γνώριζαν πως συντάσσονταν τα συμβόλαια στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από τις τράπεζες, μέχρι και την εφορία που ουδέποτε έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώσει το πραγματικό τίμημα της αγοράς, το οποίο ήταν σχεδόν πάντα η αντικειμενική αξία.
Παρά ταύτα, οι υπόχρεοι στη δήλωση είναι ο αγοραστής και ο πωλητής του εκάστου ακινήτου και αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» των προηγούμενων χρόνων.
Το... φακέλωμα του Περιουσιολόγιου
Από τον Οκτώβριο του 2016 ή τον Ιανουάριο του 2017 (ανάλογα με το αν προλάβει το υπουργείο Οικονομικών) οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά.
Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2018 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα. Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση.
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου