Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και είναι σίγουρο ότι θα συζητιέται μέχρι τον Δεκέμβριο όταν και θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Η χθεσινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από τον κ. Τόμσεν τόσο για τον τρόπο που θα γίνει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών όσο και για το φόρο ακινήτων. Τα τελευταία σχέδια του οικονομικού επιτελείου δείχνουν προσπάθεια προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά θα... βγουν στη σέντρα οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που δεν πληρώνουν κι έχουν εξοχικές κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ.

Στα σενάρια που έχουν περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν είναι:

• Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.

• Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει».

Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.


Πηγή: akinitanews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: