Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ



Στο “μικροσκόπιο” 182.000 πωλήσεις ακινήτων - Αναδρομικός φόρος για χιλιάδες νοικοκυριά. 



-Εξονυχιστικός έλεγχος για μεγάλες κομπίνες με πωλήσεις ακινήτων την τελευταία δεκαετία
-Η εφορία συγκρίνει αντικειμενικές, συμβόλαια και δάνεια από τράπεζες
-Εντολή εισαγγελέα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων που ελέγχουν κατασκευαστικές εταιρείες

Στην τσιμπίδα της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν με δάνειο σπίτι αλλά έκαναν συμβόλαιο στην αντικειμενική αξία και όχι σε αυτή που τελικά πλήρωσαν.

Το υπουργείο οικονομικών, αρχίζει έρευνα η οποία σε πρώτη φάση -με τον έλεγχο 182.000 ακινήτων- έχει σκοπό να φέρει στο φως τις κομπίνες μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ώστε να εισπράξει τους διαφυγόντες φόρους και να ελέγξει το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλα τα χρόνια από το 2001 και μετά και εκτιμάται ότι θα φέρει ισχυρό αναδρομικό πλήγμα σε 800.000-900.000 νοικοκυριά που αγόρασαν σπίτι την τελευταία δεκαετία δανειζόμενα από τις τράπεζες.

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε 182.000 ακίνητα που άλλαξαν χέρια την τελευταία δεκαετία
Οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να ξεσκονίσουν όλα τα συμβόλαια μεταβίβασης αυτών των ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικά ή εικονικά.

Εκτιμάται ότι σε πολλά από αυτά τα συμβόλαια η αναγραφόμενη τιμή αγοράς του ακινήτου είναι κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική.

Πρόκειται για κόλπο που στήνεται απο τους επιτήδειους του χώρου της κτηματαγοράς (κατασκευαστές, εργολάβους και μεγαλοιδιοκτήτες) που θέλουν να κρύψουν προσωπικά εισοδήματα ή κέρδη από τις εταιρίες τους και να εξαφανίσουν φορολογικά τους ίχνη.

Πολλές απο αυτές τις συμφωνίες θα ανασυρθούν τωρα στην επιφάνεια για να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητά τους κάτι που θα συνδθαστεί με το άνοιγμα τραπεζικών λογαρισμαών φυσικών προσώπων που ελέγχουν κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες βρέθηκαν με "μαύρα" ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: