Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Να σώσουμε πλοία και πισίνες;


Είναι φορές που η σπουδή ορισμένων να ρίξουν την κυβέρνηση στην πυρά της λαϊκής κατακραυγής είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να διαβάσουν σωστά και ψύχραιμα την πραγματικότητα.
Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένας κατάλογος 46 πλειστηριασμών από τον οποίο θα έβγαιναν χθες στο σφυρί από τις τράπεζες τα σπίτια αντίστοιχων πολιτών. Το υπουργείο Οικονομίας αλλά και οι τράπεζες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι πρόκειται για πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτη κατοικία δενειοληπτών. Παρά τις διαψεύσεις, υπήρξαν καλέσματα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης ώστε να αποτραπούν «οι ειδεχθείς πλειστηριασμοί από τους ανεξέλεγκτους τραπεζίτες που με τις ευλογίες της κυβέρνησης πετούν κόσμο στο δρόμο».

Μια προσεκτική ανάγνωση του καταλόγου των πλειστηριασμών είναι αρκετή ώστε να παρατηρήσει κανείς πως η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει ένα πλοίο και εξοχικές κατοικίες με πισίνα, ενώ στις μισές ακριβώς περιπτώσεις πρόκειται εμφανώς είτε για περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων είτε για μη πρώτη κατοικία, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν σε πλειστηριασμούς στους οποίους ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο και σε καμία περίπτωση τράπεζα.

Στην προσπάθεια ορισμένων να παρουσιάσουν τους 46 αυτούς πλειστηριασμούς ως το άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας, χαρακτηρίζοντάς τους ως τους πρώτους επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δήθεν υποχωρήσεις της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των θεσμών, έχει σημασία να τονιστεί πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε διαδικασίες που έχουν πολλάκις αναβληθεί τους προηγούμενους μήνες για νομικούς κυρίως λόγους. Αφορούν δε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ουδέποτε βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας και σίγουρα δεν βρέθηκαν προ τετελεσμένων μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (15.12.2015) που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες.

Όσο αρνητικά φορτισμένη και αν είναι η αναγγελία ενός πλειστηριασμού, είτε πρόκειται για πλοίο είτε για πισίνα είτε για θέσεις στάθμευσης και αποθήκες, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να συνδέεται, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, με κραυγές για σπίτια φτωχών ανθρώπων που δήθεν βγαίνουν στο σφυρί. Και είναι ακόμη πιο σημαντικό να προστατευτεί το ίδιο το κίνημα των πολιτών κατά των πλειστηριασμών από κούφιες κορώνες και κινητοποιήσεις κενές περιεχομένου. Το κίνημα οφείλει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και η παρουσία του σε ειρηνοδικεία θα είναι πραγματικά επιβεβλημένη στην απευκταία περίπτωση που επαληθευθούν οι κασσάνδρες που προαναγγέλλουν τραπεζικά πογκρόμ κατά οικονομικά ανίσχυρων και ανυπεράσπιστων δανειοληπτών. Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να καλεί πολίτες σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την προστασία ενός πλοίου ή μιας πισίνας κάποιου «ανώνυμου μεροκαματιάρη».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα) και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Αν η συγκεκριμένη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει κενά, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία και η κυβέρνηση θα κριθεί γι' αυτό αλλά σίγουρα δεν θα κριθεί για πλοία και πισίνες παρά τις προσπάθειες ορισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: