Επενδυτική κινητικότητα αναμένεται να παρουσιάσουν, φέτος, τα ξενοδοχεία
και οι εταιρείες επένδυσης, δύο τομείς που, σύμφωνα με τους ειδικούς,
θα μπορούσαν να κάνουν την εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη,
χειμαζόμενη, κτηματαγορά.
Και αυτό λόγω της ρευστότητας της Εθνικής
Πανγαία και της Eurobank Properties που σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις
μέσα στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον για νέα
τουριστικά projects εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην τοποθέτηση κεφαλαίων
στην καταρρέουσα αγορά ακινήτων.Επενδυτική αγορά ακινήτων
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Δανός / BNP Paribas Γιάννης Παρασκευόπουλος, η αγορά επενδυτικών ακινήτων, δηλαδή η αγορά μισθωμένων εμπορικών-επαγγελματικών ακινήτων με απόδοση, η οποία παρουσίασε στασιμότητα το πρώτο οκτάμηνο του 2015, φαίνεται να "επανακάμπτει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις, που γίνονται με Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές”.
Κατά τον ίδιο, οι λόγοι, που το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ακίνητα, φαίνεται, πως αυξάνεται εκ νέου, είναι μεταξύ άλλων:
-Η υψηλή ρευστότητα των μεγάλων εγχώριων ΑΕΕΑΠ
-Η μείωση των μισθωμάτων και η σταθεροποίηση των αποδόσεων (με συνεπακόλουθο και την μείωση των τιμών) λόγω της κρίσης
-Η διαφορά αποδόσεων προς όφελος της ελληνικής επενδυτικής αγοράς, που ξαναβάζει την Ελλάδα στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών (στις μεγάλες ευρωπαικές-κύριες αγορές δέχονται ήδη μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων με αποτέλεσμα να φαίνονται ήδη σημάδια πτώσης των αποδόσεων, που τους κάνει να κοιτάζουν πλέον και τις υπόλοιπες, πλην των ώριμων, αγορές)
-Η προσδοκία για δυνατότητες δημιουργίας υπεραξιών στους μακροπρόθεσμους επενδυτές
Σύμφωνα με τη Δανός / BNP Paribas, η σημαντική ζήτηση για καλής ποιότητας (prime) ακίνητα και φερέγγυους μισθωτές έχει σταθεροποιήσει τις αποδόσεις στα επίπεδα του 8-8,5% για τους γραφειακούς χώρους, του 7-8% για τα εμπορικά καταστήματα και του 11-13% για τους αποθηκευτικούς χώρους.
Ξενοδοχεία
Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, η άνοδος του τουρισμού έχει οδηγήσει σε σημαντική ζήτηση ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία όμως προς το παρόν δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει υψηλός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων και αδυναμία εξεύρεσης λύσης εκ μέρους των τραπεζών. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο για την πορεία της ξενοδοχειακής-τουριστικής αγοράς, θα παίξουν:
-Οι αποφάσεις και η διάθεση των τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που αφορούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
-Η έλευση διεθνών σημάτων, που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, προχωρώντας όμως μόνο σε μισθώσεις ή franchise agreements
-H ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Κασσιόπη, το Παλιούρι κλπ
Την ίδια στιγμή, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ως η μόνη αγορά, στην οποία παρατηρείται ενδιαφέρον για ανάπτυξη (development), θα δώσει και αυτή τον δικό της τόνο, προσδοκώντας στην συνολική ανάπλαση περιοχών και στην δημιουργία ενός πιο advanced τουριστικού προιόντος. Βέβαια, "το μεγάλο στοίχημα στην συγκεκριμένη προσπάθεια ιδιωτικών αναπτύξεων σε τουριστικές περιοχές, είναι πως θα λειτουργήσουν στην πράξη τα νέα εργαλεία του ΕΣΧΑΔΑ και του ΕΣΧΑΣΕ, καθώς και η διαδικασία του fast track. Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και απομάκρυνσης του κινδύνου νέων τροποποιήσεων στα εν λόγω εργαλεία είναι σίγουρο, πως θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου