Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αγορά ακινήτων: πρόσω ολοταχώς για την "τεχνηέντως αποβολή" του πόθεν έσχες.

Είναι πολύ βέβαιη η προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης περί το πόθεν έσχες, ρύθμισης που θα αλλάξει ραγδαία την αγορά ακινήτων:
Η προαναγγελθείσα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ αποσυνδέει το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία. Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον σε πλείστες των περιπτώσεων η αντικειμενική είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα το "πόθεν έσχες" πλέον θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως ο φόρος που καταβλήθηκε και τα έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου (έξοδα συμβολαιογράφου, μετεγγραφής κ.λπ.). Η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Η εφορία θα δέχεται το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς: δεν συνεπάγεται ότι καταργείται το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και κυρίως ότι δεν θα γίνεται έλεγχος σε κάθε "ύποπτη" συναλλαγή. Αντιθέτως υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων με μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τιμής που αναγράφονται στο συμβόλαιο και θα μπαίνουν στο φοροελεγκτικό μικροσκόπιο, ελευθερώνοντας ταυτόχρονα την συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς να πάρει ανάσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: