Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Χαμός με τα εξοχικά που μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα: Η αλλαγή της νομοθεσίας που άλλαξε τα δεδομένα

Έχετε μήπως κάποιο εξοχικό σε τουριστική περιοχή και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Ιδού η λύση, βγάλτε το στο ίντερνετ και νοικιάστε σε επίδοξους τουρίστες. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όταν έφεραν στη Βουλή το νόμο 4336/2015, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στην προσφορά τουριστικών κατοικιών για ενοικίαση, με τη μόνη διαφορά ότι δεν φαίνεται να σκέφτηκαν όλες τις παραμέτρους.

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν παραχωρούν την κατοικία τους για ενοικίαση σε επίδοξους τουρίστες, καθώς δεν απαιτείται πλέον η ειδική σήμανση του ΕΟΤ. Θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευλογία, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία LMG Villas, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων NAI Hellas, τον Αύγουστο του 2013 καταργήθηκε η απαιτούμενη από το 1987 έγκριση καταλληλότητας. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Δηλαδή, η διαδικασία απλουστεύτηκε και κάποιος μπορούσε να βγάλει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας της τουριστικής του έπαυλης πολύ πιο εύκολα σε σχέση με πριν.

Μέχρι τότε για να μπορέσει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου ή οικοπέδου, να χτίσει ή να μετατρέψει το ακίνητό του από απλή κατοικία σε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα χρειαζόταν έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου στο οποίο ήταν χτισμένο ή θα χτιζόταν το ακίνητο. Τα κριτήρια ωστόσο προκειμένου να βγει η έγκριση καταλληλότητας ήταν αρκετά, σύμφωνα με την έρευνα της LMG Villas και γι΄ αυτό το λόγο, δεν υπήρχαν τόσα πολλά αδειοδοτούμενα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην αγορά, ενώ υπήρχε ανεξέλεγκτη προσφορά καταλυμάτων η οποία από τη μία μεριά έπληττε τον ξενοδοχειακό κλάδο (δημιουργώντας έναν «κρυφό» ανταγωνισμό) κι από την άλλη δημιουργούσε μια παράλληλη αδήλωτη αγορά η οποία ήταν άλλες φορές περισσότερο ανταγωνιστική, κι άλλες όχι.

Σκοπός του νόμου 4179/2013 ήταν ήταν να θεσμοθετήσει με τέτοιο τρόπο την αγορά των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες τουρ. επαύλεων να αδειοδοτηθούν και να μπορέσουν να εισάγουν το ακίνητό τους στην αγορά των ενοικιαζόμενων τουριστικών επαύλεων. Η αδειοδότηση σήμαινε πρακτικά ότι και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βγαίναν κερδισμένοι αλλά και το κράτος, καθώς ελάμβανε έσοδα από το παράβολο, τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων, τα πρόστιμα κτλ. Για παράδειγμα εάν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν είχε εκδώσει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, βρισκόταν αντιμέτωπος με πρόστιμο το οποίο μπορεί να έφτανε ακόμη και τα 50.000 ευρώ.

Η αλλαγή του νόμου το 2013 έδωσε πνοή στην αγορά. Μόλις μέσα σε ένα χρόνο αδειοδοτήθηκαν πάνω από 6.500 τουριστικές επαύλεις στην Ελλάδα.

Αδειοδότηση τέλος και οι επιπτώσεις της
Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν με την ψήφιση του νόμου 4336 του 2015, με τον οποίο καταργήθηκε εντελώς η αδειοδότηση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα της LMG Villas, αυτό θα έχει μία σειρά από σοβαρές επιπτώσεις. Για παράδειγμα ο ανταγωνισμός για τους ξενοδόχους δυσκολεύει, ενώ μένουν και ακάλυπτοι σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν σοβαρές ζημιές και βλάβες στο ακίνητό τους. Επίσης δεν αποδεικνύονται τα πραγματικά έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του ακινήτου και με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται η Αγοραία Αξία του ακινήτου.

Την ίδια ώρα η κατάργηση του ειδικού τέλους έχει επιπτώσεις και στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα ενισχύει μεταξύ άλλων την φοροδιαφυγή, «την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια έναντι των τουριστών» και την «έλλειψη ελέγχου των καταλυμάτων που εισέρχονται στην αγορά»

Η πρόταση της LMG Villas

Για το λόγο αυτό η LMG Villas προτείνει να επανεξεταστεί η θεσμοθέτηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και να απαλλαχθούν μόνο τα επιπλωμένα διαμερίσματα, όπως αναφέρει στην HuffPost Greece, ο εκπρόσωπός της, Γιώργος Ματθαίος.
Με σκοπό να επωφεληθούν από αυτό οι διάφοροι δήμοι της χώρας, οι οποίοι μπορούν να επιβάλλουν από μόνοι τους κάποιο αδειοδοτικό καθεστώς για την τουριστική εκμετάλλευση των διαμερισμάτων από τους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: