Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ "ΣΩΣΤΕΣ" ΤΙΜΕΣ

Η ζήτηση είναι κυρίως για γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια μέχρι 40.000 ευρώ. Ενδιαφέρον από Σέρβους, Βούλγαρους και Σκοπιανούς, αλλά και από Έλληνες.
Στη Χαλκιδική, για τα μικρά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες και δυάρια,  υπάρχει ζωηρή ζήτηση από Σέρβους, Βούλγαρους και Σκοπιανούς αλλά και από Έλληνες. Μάλιστα «οι ευκαιρίες πωλούνται μέσα σε μία εβδομάδα», ενώ η ζήτηση αφορά κυρίως διαμερίσματα με τιμή μέχρι 40.000 ευρώ.

Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει έντονο, παρότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα έχει «τρελλάνει» τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αλλά και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, που δεν ξέρουν τι θα ισχύσει την επομένη όσον αφορά στις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα παραπάνω τόνισε στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, πιστοποιημένος σύμβουλος διαχείρισης κατοικιών, ο οποίος παρουσίασε το σύνθετο τοπίο που επικρατεί στην αγορά του real estate Χαλκιδικής, με πολλές και μεγάλες διαφορές μεταξύ κατηγοριών ακινήτων, μεταξύ κεντρικής Χαλκιδικής και των δύο ποδιών, Κασσάνδρας και Σιθωνίας, όπως και μεταξύ κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Τα ακίνητα που πωλούνται είναι κυρίως διαμερίσματα που βγαίνουν στην αγορά «στη σωστή» τιμή. Η αγορά, δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα, είναι αυτές που ρυθμίζουν τις τιμές, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται συχνά οι ιδιοκτήτες. Όσοι ακολουθούν τις επιταγές της αγοράς, βρίσκουν αγοραστές και μάλιστα γρήγορα.

Μάλιστα, επειδή η προσφορά είναι μεγάλη και υπάρχει ανησυχία στους κατασκευαστές, ότι θα επανέλθει το μέτρο του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης για τα απούλητα ακίνητα, σπεύδουν να πουλήσουν έστω και με ζημία. Έτσι, παρατηρείται το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές μεταξύ νέων κατοικιών (πρώτο χέρι) και παλιών. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά ανά τετραγωνικό μέτρο, ήταν κοντά στα 700 ευρώ και έχει περιοριστεί στα 500 ευρώ/τ.μ. Σαν αποτέλεσμα, στα Μουδιανά επί παραδείγματι, ένα διαμέρισμα πρώτο χέρι πωλείται προς 900 ευρώ/τ.μ., όταν ένα παλιό προς 400 ευρώ/τ.μ.

Με τέτοιες τιμές για τις καινούργιες κατοικίες, επόμενο είναι οι εργολάβοι να εγγράφουν ζημίες, αλλά αποφασίζουν να πουλήσουν γιατί τα περιθώρια αναμονής για ανάκαμψη της αγοράς και ανόδου στις τιμές, έχουν εξαντληθεί μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Όπως είπε ο κ. Καρούλης, αγοραστικό ενδιαφέρον στη Χαλκιδική υπάρχει για τα μικρά διαμερίσματα και τα αγροτεμάχια, με τα δεύτερα να γίνονται ανάρπαστα με το που θα βγούνε στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, «οι μονοκατοικίες δε φεύγουν εύκολα», ενώ δεν εκδηλώνεται ζήτηση για οικόπεδα.

Στη Χαλκιδική εντοπίζονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές, με «τις τιμές να κρατάνε στο πρώτο πόδι». Ενδεικτικά υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές, που μία μονοκατοικία στα Μουδανιά πωλείται κοντά στα 1.000 ευρώ/τ.μ., όταν στο Ποσείδι είναι στις 3.000 ευρώ/τ.μ. Στη Σιθωνία, μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τη Νικήτη, λόγω και των αναπλάσεων στη παραλιακή ζώνη αλλά και στον παλαιό οικισμό.

Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια, «δεν τα προλαβαίνουμε», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Καρούλης. Επόμενη είναι η τόσο μεγάλη ζήτηση καθώς η Χαλκιδική είναι ένας πολύ δυναμικός νομός στη  πρωτογενή παραγωγή, ενώ πολλά προϊόντα της μεταποιούνται και τοπικά. Ένα χέρσο στρέμμα πωλείται περίπου προς 1.000 ευρώ, ενώ ένα αρδευόμενο, ανάλογα με την περιοχή πωλείται από 5.000 έως και 7.000 ευρώ το στρέμμα.
Γενικότερα, εάν το φορολογικό περιβάλλον ξεκαθαρίσει και υπάρξει κάποια στιγμή περιβάλλον σταθερό- πολιτικό και οικονομικό- στη χώρα, η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική θα εκτιναχθεί ανοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: