Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Τα σχέδια της κυβέρνησης για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης αναφέρονται σε κείμενο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Στο κείμενο παρατίθενται προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ενώ περιγράφονται επενδυτικά σχέδια της τάξεως των 70 δις ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 470.000 θέσεις εργασίας.

Με βάση τα σημεία της κυβερνητικής στρατηγικής προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου για την Ανάπτυξη, με πόρους που θα προέλθουν από έναν φόρο που θα ονομαστεί «πατριωτικός φόρος του 3%» και θα επιβληθεί επί όλων των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στις άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο, αυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι οι εξής:

- απλούστευση του φορολογικού συστήματος
- απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων
- απλούστευση της αδειοδότησης για ξένες επενδύσεις με το Enterprise Greece να αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης σε δύο μήνες το μέγιστο
- σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων
- σύσταση επιτροπής ή συμβουλίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο πλαίσιο του ΚΥΣΟΙΠ ή υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού.

Επενδυτικά σχέδια

Τουριστικά ακίνητα και job for job

Στη δημιουργία ακινήτων που θα κατασκευαστούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων κράτους-ιδιωτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η συμμετοχή του κράτους θα εντοπίζεται κυρίως στη γη που θα προσφέρει, ενώ κύριοι εταίροι αυτών των σχεδίων θα είναι οι τράπεζες ή ομάδες κατασκευαστών.


Τα σχέδια αυτά μπορεί να είναι: α) ακριβά τουριστικο-οικιστικά συγκροτήματα σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, β) τουριστικο-οικιστικά χωριά πυκνής δόμησης υπερπολυτελούς κατασκευής σε περιοχές χαμηλού κόστους κτίσης.

Ο τίτλος job for job υποστηρίζει ότι, για παράδειγμα, μπορεί να πουλήσει κάποιος εξοπλισμούς και ο άλλος να κατασκευάσει για να πουλήσει ένα προϊόν, όπως υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σε θέρετρα. Έτσι μπορούν να αγοραστούν από τη Γερμανία Eurofighter ή από τη Γαλλία φρεγάτες και, από την ελληνική πλευρά, να πουληθούν τα προαναφερθέντα.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Μεγάλες επενδύσεις σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες

Οικισμοί επί υπερυψωμένου κελύφους

Μεγάλα οφέλη εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει η πρόταση για κατασκευή «Οικισμών επί υπερυψωμένου κελύφους» και η πώλησή τους με τον καινοτόμο τύπο ιδιοκτησίας Exclusive Fractional.

Πρόκειται για κατοικίες που θα συγκροτούν οικισμούς υψηλού επιπέδου με οικολογικές προδιαγραφές, οι οποίες θα κτιστούν σε περιοχές επικλινείς, όχι όμως επί του εδάφους, αλλά επί τεχνητού κελύφους.

Οι προδιαγραφές για επιλογή τέτοιων τοποθεσιών είναι:

- δυτικός προσανατολισμός
- κοντινό σχετικά αεροδρόμιο
- δυνατότητα δημιουργίας μαρίνας για σκάφη με ναυτική λέσχη, εστιατόριο κ.λπ.
- κοντινή μεγάλη ή μικρή πόλη ή χωριό για αγορά τοπικών προϊόντων
- δυνατότητα επίσκεψης τοπικών λαογραφικών μουσείων
- δυνατότητα επίσκεψης αρχαιολογικών χώρων
- δυνατότητα κοντινής επίσκεψης περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Πάρκινγκ

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, η κατασκευή χιλιάδων κλειστών χώρων στάθμευσης σε κάθε γειτονιά θα βελτιώσει την καθημερινότητα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις με στόχο να ελαχιστοποιηθούν τα σταθμευμένα στους δρόμους αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, η κατασκευή πάρκινγκ:

- θα αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 1,5%
- θα δώσει εργασία σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.
- θα προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες μηχανικούς
- στη φάση της διαχείρισης θα δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους
- θα προσφέρει έναν χώρο πρασίνου στο ισόγειο του υπογείου πάρκινγκ.

Μικρά κρουαζιερόπλοια και οικιστικές μαρίνες

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία στόλου κρουαζιερόπλοιων, που θα έχουν 30-60 καμπίνες, και θα προσφέρουν μόνο πρωινό και snacks, ώστε όλα τα υπόλοιπα γεύματα να γίνονται σε εστιατόρια νησιών.


 Επίσης, προτείνεται να δημιουργηθούν πολυτελείς μαρίνες με 250-400 υπερπολυτελείς μοναδικές κατοικίες και με τα αντίστοιχα εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κλαμπ κ.λπ., οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν αρχικά σε 5 έως 6 επιλεγμένες τοποθεσίες με υψηλές οικολογικές προδιαγραφές.

Το «ελληνικό Nταβός»

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Νησιού Τεχνών και Φιλοσοφίας». Ειδικότερα, προτείνεται η μετατροπή της Νήσου Αιγίλειας σε «Arts and Philosophy Island», δηλαδή σε ένα σύγχρονο παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.

Φιλοδοξία είναι η Πολιτεία να το ανακηρύξει σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών.
Στο νησί θα αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελείται από συνεδριακά κέντρα εργασίας και από εθνικές εστίες πολιτισμού, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας επισκεπτών, ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών και ζώνη ανοικτού «αρχαιολογικού» θεάτρου.

Οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα, ενώ τα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους.

Οι εθνικές εστίες πολιτισμού θα αποτελούν το «σπίτι» της κάθε χώρας, ενώ διάφορες εκδηλώσεις θα διατηρούν ζωντανές τις δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,6 δις ευρώ και θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και τις συνεισφορές χωρών μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας.

Μάρδας: «Είναι μια πρόταση που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά»

«Είναι μια πρόταση που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά, γι΄ αυτό ορισμένοι απόρησαν ή τη θεώρησαν υπερβολική, αλλά επειδή έχουμε μάθει στο μέτριο και στο μικρό, και καθετί το μεγάλο μας έρχεται παράξενο, εμείς θωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στα σχέδια που φέρνουν τον τίτλο του αυτονόητου, μιας και δεν είναι και μια ιδιαίτερα ακριβή ιστορία και δεν είναι και κάτι το οποίο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εντάσσεται στη σφαίρα της πολύ μεγάλης φαντασίας» είπε στο zougla.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

«Έχουμε 3.000 νησιά και δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει τα περισσότερα από αυτά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να μειώναμε και το χρέος μόνο με τα νησιά μας, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι πουλάμε τα νησιά μας» ανέφερε ο κ. Μάρδας και συμπλήρωσε: «Είναι μια πρόταση που πρέπει να μπει σε μια σιδηροτροχιά».

«Είναι κάτι που εδώ και καιρό το δουλεύουμε, από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα θα τα δούμε, αλλά δεν είναι αυτά τα οποία θα εμποδίσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Το νησί λέγεται Αιγίλεια, έχει δύο ονόματα, αλλά αυτό είναι το πιο ωραίο, γιατί είναι το αρχαίο» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: