Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πλαφόν στους πλειστηριασμούς ανά τράπεζα

Ανοιχτό ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν πλειστηριασμών ετησίως ανά τράπεζα με παράλληλη μείωση της "προστατευόμενης" αξίας του ακινήτου στις 100.000 – 120.000 ευρώ, στο πλαίσιο του συμβιβασμού των θέσεων κυβέρνησης - "θεσμών", βλέπουν οι τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αποκρούουν τόσο τους μαζικούς πλειστηριασμούς, όσο και τις πωλήσεις στεγαστικών δανείων σε funds και θεωρούν ως μόνη επιλογή στο πρόβλημα των "κόκκινων" στεγαστικών τη μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, οι τράπεζες εκτιμούν ότι πιο μοντέρνες λύσεις που μετατρέπουν τον οφειλέτη σε ενοικιαστή της οικίας του, δεν θα είναι στην πράξη περισσότερο αποτελεσματικές από μία μικρή μηνιαία καταβολή που μπορεί να επιτύχει η τράπεζα με τον δανειολήπτη στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης ρύθμισης του δανείου του.

Εν αναμονή του νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προοπτική πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα γενικευμένων. Πρόκειται για θέση που είχαν ανέκαθεν οι τράπεζες, όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς ή λόγους αρμονικού modus vivendi τραπεζικού συστήματος – συναλλασσομένων, αλλά κυρίως για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς. 

Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων, όπως είπε ξανά ερωτώμενος για το θέμα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να "μαζεύουν" ακίνητα προς εκπλειστηρίαση, αφού επωμίζονται με τεράστια κόστη συντήρησης, φύλαξης και πληρωμής φόρων. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το κόστος αυτό είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς ανέρχεται στο 4% - 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών. 

Πέρα από το "ανώφελον και επιζήμιον" των μαζικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν μπορούν να "περπατήσουν" και άλλες λύσεις, οι οποίες αποτελούν γενικευμένο "μπούσουλα" αντιμετώπισης των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων σε άλλες χώρες. Πρόκειται  για λύσεις που αφορούν την εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου ή την πώληση και χρηματοδοτική του μίσθωση με τις οποίες ο οφειλέτης δανειολήπτης μετατρέπεται σε ενοικιαστή του ακινήτου του ή συμφωνεί με την τράπεζα (ή την ασφαλιστική εταιρία) να του παραχωρεί έναντι του ακινήτου ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα εφ΄ όρου ζωής.

Η πλέον πρόσφορη επιλογή για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δεν είναι άλλη από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Πρόκειται για επιμήκυνση που θα φτάνει μέχρι το 80ό έτος της ηλικίας του οφειλέτη και θα εκτείνεται μέχρι την… άλλη ζωή, στο πρόσωπο των κληρονόμων του εφόσον υπάρξουν οι ανάλογες προβλέψεις. Αυτοί τότε θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν να καταβάλουν μία μικρή μηνιαία δόση και να κρατήσουν το ακίνητο ή όχι. 

Με την τόσο μεγάλη επιμήκυνση του δανείου, η μηνιαία δόση για τον οφειλέτη θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, με τον ίδιο να παραμένει στο σπίτι του έναντι τιμήματος χαμηλότερου και από ενοίκιο. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα δείχνει "κοινωνικό πρόσωπο", ανασταίνει "νεκρά" δάνεια και αποφεύγει να γκρεμίσει με μαζικούς πλειστηριασμούς τις τιμές στην αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: