Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αλλαγές στη φορολογία και το 2016

Ούτε το 2016 θα αποφευχθούν οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που από το 2009 και μετά διαφοροποιείται σχεδόν κάθε χρόνο, με διάφορους νέους φόρους και αλλαγές σε υφιστάμενους.
Για το νέο έτος, στο επίκεντρο θα βρεθεί ο νέος φόρος στην κατοχή ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, διατηρώντας τον ίδιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ και πιθανώς με νέες αξίες υπολογισμού, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η καθιέρωση νέων αντικειμενικών τιμών, που θα είναι πολύ πιο κοντά στις εμπορικές αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το μόνο που θα κάνει είναι να καταστήσει δικαιότερη τη φορολογία, καθώς το εισπρακτικό αποτέλεσμα δεν θα διαφοροποιηθεί. Εν ολίγοις, όπου προκύπτουν μειώσεις τιμών, θα αυξηθούν ανάλογα οι συντελεστές φορολόγησης, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Αντίστοιχα, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί και αντίστοιχη αύξηση των συντελεστών σε μια σειρά άλλων φόρων που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές, ώστε να μην υπάρξουν και από εκεί τυχόν απώλειες εσόδων. Ετσι, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που σήμερα είναι εξαιρετικά ελκυστικός με συντελεστή μόλις 3%, έναντι του 10% που ίσχυε μέχρι το 2013.

Αλλαγές όμως θα πρέπει να αναμένονται και στη φορολογία ενοικίων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί. Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, προβλέπεται η αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ενοικίων από το 11% που είναι σήμερα, στο 15% (αφορά ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ). Επίσης, θα αυξηθεί και ο δεύτερος συντελεστής από το 33% στο 35% (αφορά ετήσια εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια έχουν εγγραφεί 140 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το νέο έτος και θα αφορούν τη φετινή φορολογική χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη η οποία προέβλεπε τις σχετικές αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας των ενοικίων είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, ωστόσο αποσύρθηκε, καθώς το οικονομικό επιτελείο είχε την προσδοκία να την αντικαταστήσει από μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα φορολόγησης, που όμως θα είχε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα οι όποιες αλλαγές να αναμένεται ότι θα έχουν ψηφιστεί το αργότερο έως τον προσεχή Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: