Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ξαναρχίζουν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο - Από 1ης Φεβρουαρίου για φοροδιαφυγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από σήμερα ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία - Σε δύο μήνες αρχίζουν κατασχέσεις για μη απόδοση ή διακράτηση ΦΠΑ ποσού πάνω από 150.000 ευρώ

Παράταση κατά δύο μήνες για την έναρξη της εφαρμογής των κατασχέσεων και δεσμεύσεων που θα ξεκινούσαν σήμερα για φοροδιαφυγή, μη απόδοση ή παρακράτηση ΦΠΑ, πλαστά και εικονικά τιμολόγια -εφόσον οι παραβάσεις υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ- έφερε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή.

Η διάταξη αυτή αυτή δεν επηρεάζει την επανέναρξη των κατασχέσεων, αναγκαστικών εισπράξεων και πλειστηριασμών για χρέη προς την Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ξαναρχίζει από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου.

Υπουργική τροπολογία μεταθέτει την έναρξη των σχετικών διατάξεων στην 1.2.2016 αντί 1.12.2015 . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ρύθμιση, η μετάθεση αφορά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 και της περ. α της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 4337/2015 σχετικά με την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων του δημόσιου συμφέροντος και καταργείται η παρ. 1 του άρθ. 55 του ίδιου Κώδικα σχετικά με τις παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα από 1.2.2016 θα ισχύσουν: «

2. α. Η παρ. 5 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ. Π. Α., Φ. Κ. Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Ειδικότερα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μην παραλαμβάνει και να μην χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους.»
β. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Τα μέτρα της παραγράφου 5 επιβάλλονται σωρευτικά σε βάρος των ομορρύθμων εταίρων προσωπικών εταιριών, καθώς και σε βάρος κάθε προσώπου εντεταλμένου από οποιαδήποτε αιτία στη διοίκηση ή διαχείριση ή εκπροσώπηση οποιουδήποτε νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας από τη γένεση της υποχρέωσης απόδοσης ή από το χρόνο της διάπραξης, κατά περίπτωση, και μέχρι την ενεργοποίηση των μέτρων, ανεξάρτητα αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα αυτή με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε αιτία.»»

Καθώς επίσης και η κατάργηση της παράγραφου 1 του άρθρου 55 του ν. 4174/2013 που λέει ότι «1. Εάν, με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66 υποβάλλεται αμελλητί μηνυτήρια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως».



Ξαναρχίζουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
Νέο «σοκ», και μάλιστα... νυχτερινό, επιφύλασσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν έχουν φροντίσει, μέχρι σήμερα, να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, αλλά και να δηλώσουν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό μέχρι και 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μολονότι παραμένει... ακέφαλη, μετά την απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου, της οποίας ο διάδοχος αναζητείται από την κυβέρνηση, καλεί τους φορολογούμενους να καταφύγουν στη ρύθμιση των έως και 24 δόσεων και να υποδείξουν ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως γιατί, όπως σημειώνει, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, λόγω capital controls, παρήλθε.

Αναλυτικά:

Η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει ότι, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.

Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απωλεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: