Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

"Ασπρίστε" το μαύρο χρήμα με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου


Με μια απόλυτη πρωτοτυπία σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση να δελεάσει τους μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες οι οποίες ερευνώνται για "μαύρο χρήμα".
Μετά και την παραλαβή της περίφημης λίστας Βεστφαλίας- Ρηνανίας που δημιούργησε μια τεράστια βάση δεδομένων και διασταύρωσης στοιχείων, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προσανατολίζονται να φέρουν προς ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα ή τουλάχιστον να είναι έτοιμη μέχρι τότε και να ψηφιστεί μετά τις γιορτές την περίφημη διάταξη "αυτοενοχοποίησης" η οποία θα διαπνέεται από το μήνυμα: "φέρτε πίσω τα λεφτά και δεν θα αντιμετωπίσετε ποινικές κυρώσεις". Δηλαδή, αν τα χρήματα επιστραφούν πριν ασκηθεί ποινική δίωξη ή πριν αρχίσει η τυχόν ποινική έρευνα τότε ο φορολογούμενος δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις.

Η διαφοροποίηση όμως που αποτελεί και την πρωτοτυπία αφορά το ποσό του προστίμου και της φορολόγησης που θα υποστεί όποιος φέρει πίσω τα χρήματα του αυτοβούλως:

Η βασική ιδέα είναι εάν τα χρήματα επιστραφούν να καταβληθεί ένα ποσό ως πρόστιμο και να επιβληθεί ένα υψηλό ποσοστό φορολόγησης. Αν όμως ο φορολογούμενος επιλέξει να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με το σύνολο ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων τότε αφενός θα μειωθεί το πρόστιμο και αφετέρου θα εκμηδενιστεί σχεδόν η φορολόγηση. Εν ολίγοις, αν οι συγκεκριμένοι φοροφυγάδες και ελεγχόμενοι για μαύρο χρήμα επιστρέψουν τα χρήματα αυτοβούλως θα γίνουν οικονομικοί επενδυτές του ελληνικού δημοσίου και θα γλιτώσουν και πολλά χρήματα. Η ιδέα είναι σίγουρα πρωτότυπη , πιθανότατα θα συναντήσει αντιδράσεις αλλά έχει πλέον πολλούς υποστηρικτές  στην κυβέρνηση.

Ποινική συνδιαλλαγή

Το νομοσχέδιο όμως θα φέρει και άλλες αλλαγές καθώς θα επιχειρήσει να παρέμβει και στην περίπτωση κατηγορουμένων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ακόμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί αυτό) και αν αυτοί ήταν κρατικοί αξιωματούχοι. Σε αυτή την περίπτωση  για πρώτη φορά η επιστροφή των κλεμμένων:

-Θα σπάει την ισόβια κάθειρξη αν η δίκη έχει ξεκινήσει (άλλωστε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που προβλέπει τόσο βαριές ποινές για οικονομικούς εγκληματίες)

-Δεν θα γίνεται δίκη αν επιστραφούν πριν ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη

-Αν επιστραφούν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η όποια ποινή θα αναστέλλεται επί πενταετία ή θα μετατρέπεται σε χρηματική

-Αν έχει τελειώσει η ανάκριση και έχει εκδοθεί βούλευμα και ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα θα μειώνονται σημαντικά οι ποινές: τα ισόβια θα γίνονται 10 χρόνια, με κάθειρξη έως 7 χρόνια ή φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών αν η ποινή ήταν 20ετής κάθειρξη και απλή φυλάκιση αν η προβλεπόμενη  ποινή είναι 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: