Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ξεμπλοκάρει η επένδυση του Έλληνα που έχει την μισή Ίο

Πλέον, η κυβέρνηση πιάνει, έστω με χελωνοειδή ρυθμό, το νήμα από εκεί που είχε μείνει: τον Αύγουστο του 2014 το Υπ.Περιβάλλοντος ενέκρινε τη δημιουργία του εν λόγω σύνθετου τουριστικού καταλύματος (θέση Κουμπάρα-Διακοφτό της Ίου).
Και στην εκπνοή του 2015, ο Αν.Υπ. Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνης και οι συναρμόδιοι ομόλογοί του στα Υπ.Οικονομικών και Ναυτιλίας Τρ. Αλεξιάδης και Θ. Δρίτσας ενέκριναν την παραχώρηση του αιγιαλού με αντάλλαγμα 154,4 χιλιάδες ευρώ για την πρώτη χρονιά της πρώτης πενταετίας.

Η παραχώρηση του αιγιαλού σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη της κατασκευής του ξενοδοχείου, καθώς η 105 Α.Ε. υποχρεούται να καταβάλει το παραπάνω τίμημα - που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος παραχώρησης - σε λιγότερο από έναν μήνα από την υπογραφή της παραπάνω ΚΥΑ.

Ο επενδυτής θα υλοποιήσει στον αιγιαλό σειρά απαραίτητων για το θέρετρο έργων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή λειτουργικής σύνδεσης (του ακρωτηρίου Διακοφτό με την ενδοχώρα), κυματοθραυστών, τεχνητών παραλιών στους όρμους Μανιάτα και Κουμπάρα, παραλιών, παραλιακού κρηπιδώματος και έργου αφαλάτωσης.

Αγόραζε εκτάσεις

Ο Μιχαλόπουλος αγόραζε μαζικά, τουλάχιστον, από το 2010 εκτάσεις στην Ίο · οι δικηγόροι του και οι σύμβουλοί του όργωναν, υπό συνθήκες μυστικότητας, το νησί και αγόραζαν από ντόπιους εκτάσεις, με το στόρι να παραπέμπει σε ελληνικές ταινίες του '60 όπου "ξένος” μεγαλοεπενδυτής αγοράζει χωράφια για να κατασκευάσει ξενοδοχείο.

Έτσι, ο γεννηθείς στην Ελλάδα το 1962 επιχειρηματίας διαθέτει σήμερα περίπου το 30% του νησιού (μέγεθος που ενδέχεται, για ευνόητους λόγους, να είναι κατά τι μεγαλύτερο ή μικρότερο), όντας σήμερα σε θέση να αναπτύξει σε επιφάνεια 181 στρεμμάτων το τουριστικό συγκρότημα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν την αξία των αγορών γης σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο Αγγελόπουλος, μέσω της εταιρείας του, έχει προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις περίπου 60.000 δέντρων, τμήμα των οποίων είναι ελιές και φοίνικες. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2013, η αξία του συνόλου του ενεργητικού της 105 Α.Ε. (περιλαμβάνει κτήρια και εκτάσεις) ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει τα 18.100 τ.μ. (με σ.δ. 0,1) και θα περιλαμβάνει σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 249 κλινών που θα αποτελείται από πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και κέντρο αναζωογόνησης. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του συγκροτήματος τοποθετείται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο τμήμα του project θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Οι ανάγκες για την υδροδότηση της μονάδας θα καλυφθούν μέσω ειδικής μονάδας αφαλάτωσης.
Όσον αφορά τον Αγ.Μιχαλόπουλο αποτελεί, στους κύκλους των διεθνών χρηματαγορών, έναν από τους πιο επιτυχημένους traders της Wall Street σε προθεσμιακά συμβόλαια (futures) και παράγωγα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κορνέλ και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να επενδύει στο χρηματιστήριο με επιτυχία, μιας και η δραστηριότητα αυτή εκτιμάται ότι του απέφερε ετήσια έσοδα της τάξης των 10 εκατ. δολαρίων.

Η Ίος τείνει να αποτελέσει μόνιμο προορισμό για τον Αγ.Μιχαλόπουλο και τα πέντε παιδιά του, έχοντας ιδρύσει την 105 Α.Ε. τον Ιούλιο του 2009, με πρόεδρο τον ίδιο και μελος του δ.σ. τη σύζυγό του Βασιλική.

Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως σοβαρό πλήγμα για τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ την παραχώρηση του αιγιαλού, κίνηση που βρίσκεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Τέτοιου είδους σφοδρές αντιδράσεις δεν είχε προκαλέσει ούτε η νομοθετική πρωτοβουλία του Γ.Τσιρώνη και του Υπ.Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή -αποσύρθηκε εν τέλει με την υπόσχεση ότι θα επανέλθει- για αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: