Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΧΑ: Οι 25 εισηγμένες που... πλημμυρίζουν από χρήμα!

Σε ποιες εταιρείες... περισσεύουν μετρητά 1,62 δισ. ευρώ. Τι αποκαλύπτουν για αυτές οι λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου. Τα σχέδια της επόμενης μέρας και οι «ειδικές περιπτώσεις» του ταμπλό. Αναλυτικός πίνακας.

Σε μια περίοδο έντονης χρηματοπιστωτικής πίεσης, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα, 25 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (μετρητά περισσότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων) στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου που δημοσίευσαν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στις 25 αυτές εισηγμένες «λιμνάζει» ποσό της τάξεως του 1,62 δισ. ευρώ, ενώ στη λίστα των εταιρειών με το υψηλότερο θετικό καθαρό ταμείο προηγούνται ο Καρέλιας (314,3 εκατ. ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (254,5 εκατ.), η Αεροπορία Αιγαίου (196,75 εκατ.), η JUMBO, η ΕΧΑΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΜΕΤΚΑ.
Πέρα ωστόσο από τις εταιρείες του παρατιθέμενου πίνακα, υπάρχουν πιθανότατα και άλλες εισηγμένες που διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. Entersoft και Epsilon Net), πλην όμως διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, οπότε δεν δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.
Τα οφέλη της υψηλής ρευστότητας (π.χ. σημαντικά έσοδα από τόκους, καλύτεροι όροι αγορών από προμηθευτές, δυνατότητα εκμετάλλευσης επενδυτικών ευκαιριών σε περιόδους κρίσης, μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους) είναι γνωστά στο επενδυτικό κοινό και γι' αυτό, πολύ συχνά οι συγκεκριμένες εταιρείες παρουσιάζουν καλύτερη πορεία στο ταμπλό του ΧΑ, σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ζητούμενο βέβαια είναι το αν και πώς αυτές οι επιχειρήσεις προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους.
Για παράδειγμα, υπάρχουν εισηγμένες, όπως π.χ. η JUMBO, η οποία καταφέρνει να διατηρεί ισχυρό θετικό καθαρό ταμείο παρά τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιεί, λόγω των πολύ υψηλών θετικών λειτουργικών που επιτυγχάνει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις Αεροπορία Αιγαίου, Sarantis, Flexopack, MLS, Πλαστικά Κρήτης, PROFILE και Kleeman, καθώς οι σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται, χρηματοδοτούνται σε γενικές γραμμές από τις λειτουργικές ταμειακές ροές που παράγονται.
Σημαντικές και πολυμέτωπες είναι και οι επεκτάσεις της Quest Holdings.
Δύσκολα κάποιος περιμένει από το Πλαίσιο να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά, ωστόσο η υψηλή του ρευστότητα αποτελεί ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα νκλάδο όπου πολλοί ανταγωνιστές είναι ζημιογόνοι και ταυτόχρονα κεφαλαιακά «στριμωγμένοι».
Η Grivalia συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική, αποκτώντας ακίνητα με υψηλές αποδόσεις ενοικίου (μεταξύ του 8% και του 10%) και φερέγγυους ενοικιαστές που έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ πρόκειται για τρία «κρατικόχαρτα», από τα οποία η χρηματιστηριακή αγορά περιμένει κάποια στιγμή, πέρα από τη διανομή σημαντικών μερισμάτων και μια «γενναία» επιστροφή κεφαλαίου. Οι σχετικές προσδοκίες είναι μεγαλύτερες εδώ και μια διετία για την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο η νέα διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη χρειάζεται τη ρευστότητα προκειμένου να διατηρεί δείκτες φερεγγυότητας μεγαλύτερες από τις απαιτήσεις του Solvency II και έτσι να έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την παραγωγή της και να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της.
ΜΕΤΚΑ, Καρέλιας, ΕΧΑΕ, Κυριακίδης, ΓΕΚΕ και Κανάκης συγκαταλέγονται στις «αγελάδες μετρητών», με αποτέλεσμα να διανέμουν κάθε χρόνο πολύ σημαντικά μερίσματα στους μετόχους τους.
Οι περιπτώσεις των Alpha Αστικά Ακίνητα και ΕΚΤΕΡ μπορούν να θεωρηθούν ως ειδικές. Υπερβάλλουσα η ρευστότητα της Alpha Αστικά Ακίνητα, ωστόσο δεν έχει διανείμει μερίσματα στους μετόχους της εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι θυγατρική τράπεζας (Alpha Bank) που έχει ενισχυθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ΕΚΤΕΡ, τέλος, πέρα από την επιστροφή κεφαλαίου που αποφάσισε φέτος, χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της ως άμυνα στη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: