Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Σβήνουν και ξαναγράφουν την πολεοδομική νομοθεσία - Ετοιμάζεται για τον Μάιο του 2016

Mε τη σύσταση πέντε επιτροπών που θα συντονίσει η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ρένα Κλαπατσέα και οι γενικοί διευθυντές του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη,θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου σε σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Στόχος είναι η σύνταξη και η απλοποίηση του οικοδομικού κανονισμού, η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, η Τράπεζα Γης και η οριοθέτηση οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. Πρόκειται για θέματα που άνοιξαν (π.χ τράπεζα γης κ.α) ή θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που σήμερα το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να δει με μία διαφορετική οπτική βάζοντας το δικό της στίγμα. Τις πέντε Επιτροπές, που σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια θα είναι μη αμοιβόμενες, συστήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος είχε εξαγγελθεί από τις αρχές του έτους, ωστόσο είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, η νομοθετική ρύθμιση, μολονότι έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές αναμένεται να παρουσιαστεί το α΄ εξάμηνο του 2016. Θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο και θα ενσωματωθεί με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Τσιρώνης σε ένα συνολικό πλαίσιο για την χωροταξία. Αξιοσημείωτο στοιχείο της σύνθεσης της νέας 13μελούς Επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές είναι η συμμετοχή (ως εξωτερική συνεργάτης) της αδερφής του αναπληρωτή υπουργού κ. Νατάσσας Τσιρώνη, αρχιτέκτονα-μηχανικού η οποία εργάζεται στην Αττικό μετρό.

Η τελευταία έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει εναντίον της εταιρίας ο κ. Τσιρώνης, με αφορμή την εμπορική εκμετάλλευση ενός διατηρητέου κτίριο στο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο των επιτροπών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: