Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Πρόταση για μείωση από 5% ως 20% των αντικειμενικών στα ακίνητα

Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών που έχει συσταθεί. 

Η επιτροπή εισηγείται οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές, στις οποίες η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Η μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: