Ηθοποιούς, δικηγόρους και πολλούς επιχειρηματίες με μέσο όρο καταθέσεων το 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος περιλαμβάνει η λίστα που φτιάχνουν Έλληνες εισαγγελείς οι οποίοι δουλεύουν από το πρωί της Πέμπτης πάνω στα στοιχεία που λαμβάνουν από την λίστα καταθετών της Ρηνανίας Βεστφαλίας, διασταρώνοντάς τα με εκείνα της ελβετικής UBS.

Η ελληνική πλευρά με τον τρόπο αυτά δημιουργεί μία "υπερλίστα" μεγαλοκαταθετών που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, σκοπεύοντας στο μέλλον να τους εξετάσοει όλους για τυχόν αδήλωτα χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει με διαδικασίες-εξπρές ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους φοροφυγάδες να εμφανίζονται μόνοι στους στον εισαγγελέα και να δηλώνουν πως έχουν αδήλωτα χρήματα.

Εάν το ομολογούν πριν τους βρουν οι αρχές, τότε η μεταχείρηση θα είναι ευνοϊκότερη, αφού ο φόρος που θα πληρώνουν δεν θα εμπεριέχει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να δοθούν και άλλα κίνητρα, όπως για παράδειγμα εάν ο καταθέτης δεχθεί να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τότε ο φόρος θα “πέσει” ενώ την ίδια αντιμετώπιση θα έχει εάν αγοράσει ακίνητο ή εάν επιστρέψει όλο το ποσό σε εγχώρια τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ελληνικής πλευράς, στη λίστα βρίσκεται επιχειρηματίας με καταθέσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ.