Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Στην τελική ευθεία η επένδυση €418 εκατ. του Kilada Hills

Μπροστά τις μηχανές βάζουν στην Dolphin Capital Investors για το Kilada Hills, μια επένδυση 418 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Αργολίδας, η οποία περιλαμβάνεται στα πέντε σημαντικότερα project που αναπτύσσει ο όμιλος ανά τον κόσμο.
 H νέα τουριστική επένδυση του ομίλου στην περιοχή της Ερμιονίδας στην Αργολίδα, έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την κατασκευή της μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ειδικού χωροταξικού σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), του οποίου είχε προηγηθεί η έγκριση από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλέον, όπως σημειώνουν πηγές του Liberal, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει η εταιρεία κατά νου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στα μέσα του 2016, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ και του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και να ολοκληρώνεται σε περίπου 2 χρόνια από την έναρξη κατασκευής αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Εν συνεχεία σταδιακά θα ξεκινήσει η β’ φάση με την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών.

Σήμερα, μετά τη σχετική δημοσίευση, απομένει ουσιαστικά η πολεοδομική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του Kilada Hills, ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, ξενοδοχείου και γηπέδου γκολφ.

Το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αφορά στη Στρατηγική Επένδυση Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2,100 στρεμμάτων.

Η επένδυση αναμένεται να αξιοποιήσει και θα αναδείξει ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και να αναβαθμίσει την αισθητική της περιοχής, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος.

Το νέο συγκρότημα συνιστά μια επένδυση της τάξεως των 418 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί από την εταιρεία Mind Compass Overseas Ltd., που ελέγχεται από την DCΙ.

Σημειωτέον ότι η επένδυση είχε ενταχθεί και στο νόμο περί fast track, έχοντας λάβει στρατηγικό χαρακτήρα. Όπως τονίζουν πηγές του Liberal, πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Enterprise Greece, που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε να είναι έτοιμες όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που θα προωθούσαν την επένδυση ώστε να μην κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η ταυτότητα του συγκροτήματος

Συνολικά, προβλέπεται η ανάπτυξη υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας Chedi 300 κλινών και επιφάνειας 29.150 τ.μ., αλλά και γηπέδου γκολφ που θα καλύψει επιφάνεια 768 στρεμμάτων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη κατοικιών, καθώς προβλέπεται η ανέγερση συνολικά 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών. Βάσει του χωροταξικού που ενέκρινε το ΣτΕ, συνολικά θα οικοδομηθούν 178.428 τ.μ. κατοικιών, ενώ επιπλέον 207.578 τ.μ. θα καταλάβουν οι λοιπές εγκαταστάσεις του παραθεριστικού θέρετρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Kilada Hills αναμένεται να συμπληρώσει την επενδυτική δραστηριότητα της DCI στην ευρύτερη περιοχή, υπό την «ομπρέλα» του The Porto Heli Collection. Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Amanzoe στην περιοχή, βίλες του οποίου ακόμα πωλούνται. Η συνέχεια δόθηκε τον Αύγουστο του 2014, όταν εγκαινιάστηκε και το Nikki Beach Resort & Spa, στον όρμο του Πόρτο Χελίου.

Το θέρετρο Kilada Hills θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Επιπρόσθετα, η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει την δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Η DCI και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα, η DCI έχει διαφοροποιήσει τη συνολική της στρατηγική στον κλάδο των ακινήτων, καθώς έχει επικεντρωθεί στην ταχύτερη ανάπτυξη ορισμένων από τα πιο ώριμα ακίνητά της, προκειμένου να ενισχύσει τις αποδόσεις μερισμάτων προς τους μετόχους της.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον στους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας, είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Third Point LLC, οι Asset Value Investors Ltd, Blackrock, JO Hambro, και Fortress Investment Group.

Ως πρώτης προτεραιότητας έργα χαρακτηρίζονται τα Amanzoe, Kilada Hills και το Kea Resort στην Ελλάδα, το Playa Grande Club & Reserve στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Pearl Island στον Παναμά.

Η ψήφος εμπιστοσύνης του ομίλου είναι ξεκάθαρη καθώς τρία από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας της εταιρείας αναπτύσσονται στην Ελλάδα, και η επιτυχία που ήδη απολαμβάνει το Amanzoe, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των μετόχων στη δυναμική ανάπτυξης και προοπτικές της πολυτελούς τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα.

Οι επιδόσεις του Ομίλου

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η χρήση του 2014 βρίσκει την Dolphin να επιστρέφει στην κερδοφορία σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 2007 με τα κέρδη της εταιρείας να αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η καθαρή αξία ενεργητικού την 31η Δεκεμβρίου 2014 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,1% σε σχέση με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, και ανήλθε στα 644 εκατ. ευρώ και στα 557 εκατ. ευρώ προ και μετά των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων αντίστοιχα. Με ύψος ενεργητικού πάνω από 1 δισ. και δανείων μόνο 240 εκατ. ευρώ, η εταιρεία παρουσιάζει πολύ υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: