Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Στο σφυρί ακίνητο-ναυαρχίδα του άλλοτε κολοσσού Glou

Το τελευταίο κεφάλαιο γράφεται αυτές τις ημέρες για την άλλοτε αυτοκρατορία στον χώρο της ανδρικής ένδυσης και υπόδησης Glou της οποίας το...
πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται  από το 2009 οπότε  η κρίση ξεκίνησε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές Τετάρτη είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός του κτηρίου στην Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη 101 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, όπου το 2005 ιδρύθηκε το πολυκατάστημα Glou Premium store. Πρόκειται για νεοκλασσικό οικοδόμημα, που έχει σχεδιάσει ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλλερ, και αποτελούσε την παλιά έπαυλη της οικογένειας του Σπυρίδωνα Α.Μεταξά, ιδρυτή της ομώνυμης κονιακοποιίας (Μεταξά). Σε αυτό λειτουργούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι το Glou Premium cafe.

Ο πλειστηριασμός, πάντως, δεν πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναμένεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα, μιας και επισπεύδων είναι το Δημόσιο.

Η τιμή εκκίνησης του κτηρίου διαμορφώνεται σε:

- 270.000 ευρώ για τον πρώτο όροφο (150 τ.μ.)
- 310.000 ευρώ για τον δεύτερο (180 τ.μ.)
- 300.000 ευρώ για τον τρίτο (180 τ.μ.) και
- 230.000 ευρώ για τον πέμπτο (139 τ.μ.)

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί απορία, μιας και η εταιρεία των αδελφών Αντώνη και Γιώργου Γλου συγκαταλεγόταν, ήδη από το 2012, στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Τότε η εταιρεία εμφάνιζε συνολικά χρέη της τάξης των 6,6 εκατ. ευρώ μόνον προς το Δημόσιο, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Αντώνης Γλου είχε συλληφθεί για οφειλές ύψους 765 χιλιάδες ευρώ προς το Δημόσιο.

Δεν αποκλείεται όμως, οι δύο επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να ανακόψουν τον πλειστηριασμό του κτηρίου που αποτελούσε το "διαμάντι” των επιχειρήσεών τους στον Πειραιά.

Υπήρξε κολοσσός

Ο όμιλος Glou ήταν κυρίαρχος κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον κλάδο της ένδυσης, ενώ το 2006 διέθετε 67 καταστήματα στην Ελλάδα, έξι καταστήματα Puma, τέσσερα Quicksilver και δύο καταστήματα Reporter.

Δέκα χρόνια πριν ο όμιλος παρουσίαζε πωλήσεις της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, κερδοφορία άνω των 15 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιούνταν στη Βουλγαρία και σχεδίαζε την περαιτέρω επέκτασή του στα Βαλκάνια.

Η εταιρεία απογειώθηκε όταν -το 1994- απέκτησε την αντιπροσωπεία της Puma στην Ελλάδα, οπότε και ο Γιώργος Γλου έγινε πρόεδρος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Ωστόσο, η συνεργασία με την Puma κατέληξε άδοξα, καθώς το 2010 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών: ο γερμανικός όμιλος είχε κατηγορήσει  τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για υπεξαίρεση στην Puma Hellas που οδήγησε σε απομείωση 115 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Μάλιστα, το 2010 σε ειδικό σημείωμα προς τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Puma Jochen Zeitz ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι "στα 18 χρόνια της θητείας του ως CEO δεν είχε ξανασυναντήσει τέτοιου είδους περίπτωση”.

To 2013 o όμιλος κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99, εμφανίζοντας υποχρεώσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση δεν απέτρεψε τα χειρότερα για τον άλλοτε κολοσσό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: