Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τινάζουν στον αέρα και την ρύθμιση για τις 100 δόσεις



Με νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη με τους επικεφαλής του "κουαρτέτου" Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι σήμερα το απόγευμα θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα Ελλάδας και Δανειστών ώστε να ανάψει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, που έχει ανάγκη η Κυβέρνηση.
 
Φαίνεται ότι η ψήφιση απλά των προαπαιτουμένων δεν καλύπτει τους τεχνοκράτες που μετράνε ευρώ-ευρώ κάθε εντολή και απόφαση αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος στην πολύπαθη από τις πολιτικές δεκαετιών που οδήγησαν τη χώρα σε μια καταστροφή.

Αγώνας δρόμου για το "ΟΚ"

Σήμερα και μέχρι την Κυριακή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να δώσει επιπλέον στοιχεία στους δανειστές, για να πείσει για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το νέο καθεστώς για τις 100 δόσεις στην εφορία. Η τελική διορία των εξ αποστάσεως συνομιλιών λήγει την Δευτέρα το πρωί, όταν δηλαδή το Euro Working Group θα συνεδριάσει την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά πριν το ξεκινήσει Eurogroup.

Που κώλυσε η "συμφωνία"

Η τηλεδιάσκεψη Σταθάκη-κουαρτέτου η οποία είχε... εξάωρη διάρκεια αφού ξεκίνησε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα δεν έδωσε αποτελέσματα καθώς οι δανειστές θέλουν:
Οι 100 δόσεις: Οι δανειστές ζητούν να τίθενται εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες έστω και με μια μέρα 
καθυστέρηση των τρεχουσών υποχρεώσεών τους. 

Τα γενόσημα φάρμακα: Το κουαρτέτο ζητά μεγαλύτερη απελευθέρωση και λιγότερη προστασία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Το αγγελιόσημο

Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο στη επιβολή τέλους 5 λεπτών σε στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, χωρίς να είναι σαφές αν αφορά μόνο το ΚΙΝΟ

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι χαρακτηρίζοντας την επιβάρυνση αυτή ως τέλος, και όχι ως φόρο, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ εκτιμούν ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 500.000.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης σημαντικά έσοδα από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

 Το κουαρτέτο θέλει "αίμα"

Δύο από τα βασικά ζητήματα που οι τεχνοκράτες που ενεργούν κατόπιν εντολών της ΕΕ της "αλληλεγγύης" και του ΔΝΤ είναι κάθετοι στο ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και στο ζήτημα των 100 δόσεων δύο μέτρα που διατηρούν μια υποτυπώση συνοχή στην ελληνική κοινωνία της κρίσης.
Από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απαίτηση των δανειστών να πέσει πολύ χαμηλά ο πήχης στα εισοδηματικά όρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν εκτός προστατευτικής ομπρέλας δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Έτσι για την πρώτη κατοικία, η Ελλάδα φέρεται να πρότεινε αυστηρότερα κριτήρια και συγκεκριμένα προστασία από πλειστηριασμό για κατοικίες με αντικειμενική αξία ως 200.000 για ένα άτομο και 250.000 για ζευγάρι, ενώ το ποσό να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, μέχρι τα τρία παιδιά. Παράλληλα, προωθείται και εισοδηματικό όριο, στα 35.000 ευρώ μεικτά για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, προτείνεται και όριο για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στα 200.000 ευρώ αλλά και πάλι οι δανειστές δεν καλύπτονται.. ζητάνε την πλήρη εξαθλίωση.

Επίσης τινάζουν ουσιαστικά στον αέρα την ρύθμιση των 100 δόσεων και από τις νέες, δυσμενείς αλλαγές, θα τεθούν εκτός ρύθμισης ακόμα και οι φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς.
Το ζήτημα ήταν το αντικείμενο των επαφών του Μοσκοβισί με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, με τον επίτροπο να μεταφέρει στην κυβέρνηση την απαίτηση των δανειστών για τις νέες επί χείρω αλλαγές αναφέρει ρεπορτάζ εφημερίδας.

Οι αλλαγές αφορούν:

-Εκτός ρύθμισης οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλλουν μία δόση ή όποια άλλη υποχρέωση

-Θα θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια –εισοδηματικά και περιουσιακά- τόσο για τις 100 δόσεις όσο και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

-Θα επανεξεταστούν εξονυχιστικά οι αιτήσεις όσων έχουν ήδη υπαχθεί στις δόσεις και θα εξοβελιστούν όσοι θεωρηθούν ότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ή έχουν υποβάλλει λάθος δικαιολογητικά.

-Θα τροποποιηθούν οι δόσεις για όσους έχουν το δικαίωμα της άτοκης καταβολής και δεν πληρούν το κριτήρια της ακίνητης περιουσίας.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη,  ζητά να δοθεί η δυνατότητα μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει για πολιτική λύση

Ο κίνδυνος είναι πάντως να αντιμετωπίσει εχθρικό κλίμα ο κύριος Τσακαλώτος όταν βρεθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, κάτι που αν αποτυπωθεί και σε δημόσιες δηλώσεις πριν και μετά το Eurogroup ίσως ακυρώσει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της χώρας που επιχειρήθηκε με τις επισκέψεις Ολάντ και Μοσκοβισί στην Αθήνα –και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μεγάλο αγώνα για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Αμέσως μετά το Eurogroup πάντως, την Τετάρτη ή Πέμπτη, επιστρέφουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των δανειστών, για να καθορίσουν και το επόμενο πακέτο με  προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα, πριν καν κλείσουν τα καυτά μέτωπα του πρώτου κύματος μέτρων.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να βρει ακόμα και πολιτική λύση και εκεί στόχευσε η συνομιλία που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τσίπρα-Γιούνκερ. Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η αναβολή της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα του κ. Γιούνκερ και όχι σε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Σημείωναν δε ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου. Επίσης επαφές είναι πιθανόν να γίνουν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: