Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

"Τελευταία ευκαιρία για τα κρυφά εισοδήματα"

Με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, προχωρά το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για τις αδήλωτες καταθέσεις, του οποίου η θέσπιση είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

​Νομοσχέδιο με ελκυστικά κίνητρα για τη νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων και αδήλωτων εισοδημάτων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ με σημαντική καθυστέρηση
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, έως και το τέλος του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού να τα δηλώσουν προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν.

«Θέλουμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους πολίτες έχουν χρήματα σε τραπεζικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού και δεν τα έχουν δηλώσει, κάτι που δεν τους τιμά, να το κάνουν» δήλωσε.

Στόχος είναι οι συγκεκριμένες διατάξεις να προσελκύσουν όσους διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα εκτός Ελλάδας και ταυτόχρονα να μην είναι χαριστικές, επιβραβεύοντας το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ερώτημα ο φορολογικός συντελεστής

Βέβαια, για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές αν θα υπαχθούν όλες οι υποθέσεις σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή και ποια θα είναι τα κίνητρα ένταξης των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση.

Δεν έχει γίνει σαφές αν θα υπαχθούν όλες οι υποθέσεις σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή και ποια θα είναι τα κίνητρα ένταξης των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση​Πάντως, παλαιότεροι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου προέβλεπαν ότι κεφάλαια τα οποία δεν δηλώθηκαν θα φορολογούνται με συντελεστή ακόμη και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κ.λπ. Ακόμη υπήρχε, αρχικά, η σκέψη ότι αν διαπιστωθεί η παράβαση και ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, το κράτος μπορεί να επέμβει και έτσι ο κάτοχος να χάσει το 100% του ποσού, έπειτα από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσω κατάθεσης συμπληρωματικής δήλωσης από όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα, ώστε, δηλώνοντας αυτά, να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: