Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων

Η ψήφιση του νόμου 4122/2015 που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες από την Βουλή και  περιλαμβάνει μια σειρά νέων υποχρεώσεων για τους κατόχους ακινήτων, επιβάλει πλέον στους ιδιοκτήτες κτισμάτων που είναι μικρότερα από 50 τ.μ., να εκδίδουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
 Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού για τα συγκεκριμένα ακίνητα αντιστοιχεί σε περίπου ένα μηνιαίο ενοίκιο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποιος δεν συμμορφώνεται, απειλείται με πρόστιμο που ξεκινά από 1.000 ευρώ και αγγίζει ακόμα και τα 10.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα ακίνητα.

Το εν λόγω ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια για όλα τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται ή πωλούνται στη χώρα, εφόσον όμως ήταν μεγαλύτερα των 50 τ.μ. Πλέον, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η έκδοση ΠΕΑ θα είναι υποχρεωτική και για τα μικρότερα ακίνητα, εφόσον αυτά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής (μίσθωσης ή πώλησης). Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, στις αλλαγές του νόμου περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, εφόσον αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπορικής καταχώρισης στον Τύπο ή το Διαδίκτυο, με στόχο την πώληση ή ενοικίασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: