Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Οι τελικές αποφάσεις για τα CoCos, τι ποσοστά θα κρατήσει το ΤΧΣ

Κουπόνι της τάξης του 8% θα προβλέπει για το CoCos η υπουργική απόφαση που αναμένεται ενόψει της εξειδίκευσης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης ύστερα από το χθεσινό ΚΥΣΟΙΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση θα προβλέπεται ότι το κουπόνι του μετατρέψιμου ομολόγου θα μπορεί να μην πληρωθεί για δύο φορές, όχι συνεχόμενες, και η αποπληρωμή του θα γίνεται με premium στο 116%. Εφόσον το κουπόνι δεν αποπληρωθεί τις δύο αυτές φορές, θα μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές στην τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα μπορούν, όποτε θέλουν, να αποπληρώσουν τα CoCos. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν μετά από 7 χρόνια, δηλαδή το 2022, τα CoCos δεν έχουν εξοφληθεί τότε θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης, τα CoCos θα εκδοθούν για το κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που θα καλύψει το ΤΧΣ. Ειδικότερα, το κομμάτι αυτό θα καλυφθεί με συμμετοχή του ΤΧΣ κατά 25% με μετοχές και 75% με μετατρέψιμα ομόλογα. Η αναλογία αυτή επαγωγικά και εφόσον προσμετρηθούν τα κεφάλαια που θα καλύψουν οι ιδιώτες στις ΑΜΚ των τραπεζών οδηγεί σε μία διαμόρφωση ποσοστού 20-30%, την οποία θα διατηρήσει το ΤΧΣ στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή δέσμευση για τη διατήρηση συγκεκριμένου ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες παρά τα όσα έχουν γραφτεί ότι το Ταμείο δεσμεύεται να διατηρήσει ένα μίνιμουμ ποσοστού της τάξης του 20%.

Σχετικά με τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου που κατέχουν ακόμη Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αναμένονται διευκρινίσεις στην υπουργική απόφαση, ωστόσο προφορικές διευκρινίσεις από πλευράς αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ή στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ανεξάρτητα από τη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης  (burden sharing), οι οποίες κατά τα λοιπά θα συνεχίζουν να υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου 3723/2008. Εάν όντως αυτό καταγραφεί και στην υπουργική απόφαση, τότε επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Capital.gr που ανέφεραν ότι ο χειρισμός των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου θα αναβαλλόταν για το 2016 ή και αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: