Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Όλο το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς

Σύστημα δύο ταχυτήτων για την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, και  ενώ η διαπραγμάτευση ακόμη συνεχιζόταν για άλλα εκκρεμή πεδία με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.


Η ίδια πηγή ανέφερε ότι επιχειρείται συμφωνία τις επόμενες ώρες για να συνεδριάσει το EWG το πρωί δίδοντας πράσινο φως και να γίνει κατάθεση του νομοσχεδίου με στόχο ψήφιση έως την Παρασκευή και νέο EWG. Δεν απέκλειαν τελικά η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνει αύριο.

Την σίγουρη προστασία της 1ης κατοικίας τους θα απολαμβάνουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ ετησίως και για αντικειμενική αξία έως 170.000 ευρώ. Αφορά στο 25% των δανειοληπτών και για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ότι η δόση θα επιχορηγείται και από το κράτος με δυνητικό κόστος 100 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει ο δανειολήπτης να πληρώσει μηνιαία δόση.

Για να χτιστεί η κάλυψη έως το 60% όμως, δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία, στην οποία θα εντάσσονται, με "τεστ αποτίμησης περιουσίας" όπως ειπώθηκε από την ίδια πηγή, δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα. Εδώ θα υπάρχει παράθυρο πλειστηριασμού αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως θα καθοριστούν ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία τους η οποία όμως θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.

Οι φτωχοί

Για το 25% των πιο φτωχών δανειοληπτών σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια είναι τα εξής:
-Η αντικειμενική αξία συμφωνήθηκε σε 170.000  ευρώ.
-Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι στο όριο διαβίωσης, δηλαδή για 1 άτομο 8.180 ευρώ, για 2 άτομα 13.917  ευρώ και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ. Άρα για μία οικογένεια 20.639 ευρώ ετησίως.

Οι πιο… εύποροι

Για να χτιστεί η προστασία για τους υπόλοιπους ανεβαίνει η αντικειμενική αξία στις 230.000 για μία οικογένεια. Και το όριο διαβίωσης έχει συντελεστή έως 1,7% για 4μελή οικογένεια, δηλαδή στα 35.086 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι για 1 άτομο το όριο προστασίας είναι 13.206 ευρώ και 23.659 ευρώ για 2 άτομα. Για κάθε επιπλέον παιδί  διαμορφώνεται σε 5.724. Η εκτίμηση θα γίνεται με βάση το δηλωθέν εισόδημα, όπως αποτυπώνεται στη φορολογική δήλωση. Σε κάθε περίπτωση για αυτή τη κατηγορία δανειοληπτών θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός, με βάση τον αναθεωρημένο πλέον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Η ρύθμιση  θα διατηρηθεί για 3 χρόνια και μετά θα γίνει αναθεώρηση, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

Υπάρχουν διάφοροι συντελεστές και κριτήρια για κάθε οικογένεια ώστε αφενός να παρέχεται προστασία, αφετέρου να επιτυγχάνεται διαχωρισμός από όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. "Για πρώτη φορά φτιάχνουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας που σώζει τους φτωχούς και τους άνεργους" αναφέρουν. Θα στοιχίσει, αν χρειαστεί, στο ελληνικό κράτος 100 εκατ. ευρώ καθώς αν χρειαστεί θα παρέχει το κράτος το ποσό.

Τεχνικές λύσεις θα αναζητηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός των δανειοληπτών που θα αντιστοιχούν στο 25% όσων ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και έως το 60% με 62% που αναμένεται να φτάνει το ποσοστό της συνολικής προστασίας.

Εξηγούν ότι  θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον συμφωνίες με τους θεσμούς για το πώς θα είναι η διαδικασία και η προσαρμογή της αξίας της οικίας στην εμπορική αξία και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η δόση θα καθοριστεί από την εμπορική αξία και βάσει εισοδήματος αναφέρουν. Για την κατηγορία των πιο εύπορων δανειοληπτών οι λύσεις θα επιχειρούνται να βρεθούν μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό θα δίνουν τη λύση τα Ειρηνοδικεία.

Το πρόβλημα  

Το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις εντοπίζεται σε όσους έχουν για παράδειγμα μεγάλη εμπορική αξία και πολύ χαμηλό εισόδημα. Και σε αυτό το σενάριο η πρόταση Ελλάδας και θεσμών είναι να ζητούν εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να υπάρχει λύση για τη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν. Θα παρεμβαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνουν.

Θα υπάρχουν δικλείδες για τους στρατηγικούς μπαταχτσήδες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί και δεν πληρώνει, επισημαίνουν και εξηγούν ότι ζητούν έλεγχο που  θα γίνει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 δάνεια, τα 400.013 έχουν κοκκινίσει. Από αυτά τα 170.000 έχουν πάει ήδη στον νόμο Κατσέλη.  

Στα επιχειρηματικά, έρχονται αλλαγές στον Νόμο Δένδια. Αναφορά έγινε για "αναχώματα για να προστατεύουμε κάποια δάνεια" ανέφεραν. Επισήμαναν ότι δεν πρόκειται να γίνει πώληση  στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε Funds.

Δεν υπάρχουν σχόλια: