Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Διακοπή διαπραγματεύσεων για "οδηγίες" από Μαξίμου

Διακοπή αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου - θεσμών για να υπάρξει "πολιτική εντολή" από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.


Οι διαπραγματεύσεις των κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι διεκόπησαν στις 7 μ.μ. και η επανεκκίνηση υπολογίζεται σε περίπου δυο ώρες.

Στόχος είναι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα και συμφωνία, με το βλέμμα στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα και στην "ομαλή" ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αρμόδια στελέχη επιβεβαίωσαν ότι βασικό πρόβλημα είναι το αίτημα των δανειστών για πώληση πακέτων δανείων σε fund, ενώ παραμένει ο κλοιός πιέσεων των θεσμών στα ανοικτά θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Δεν αποκλείουν, μάλιστα, τηλεφωνικές επαφές κορυφής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με ομολόγους του, της πολιτικής ηγεσίας των θεσμών ή και σε επίπεδο πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως για πρόοδο έκαναν λόγο πηγές εντός και εκτός Ελλάδας με επίσημη πλέον αναφορά του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύγκληση του EWG την Τρίτη, με στόχο την έγκριση την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ. 

Κόκκινα δάνεια και πίεση για πώληση σε fund

Τα κόκκινα δάνεια συζητούνται με στόχο σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τη στρατηγική και τους φορείς διαχείρισής τους.

Οι θεσμοί έθεσαν επί τάπητος ζήτημα distressed funds αλλά η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται. Ζητούν μάλιστα να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια και των φυσικών προσώπων.

Κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια. 
Πλειστηριασμοί
 
Μεγάλο αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, πεδίο στο οποίο απαιτείται νομοθέτηση άμεσα. Χθες, διαπραγματευτικά στελέχη ανέφεραν ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται πρόταση για 58-60% κάλυψη πρώτης κατοικίας, που θα συνοδεύεται από εισοδηματικό κριτήριο πάνω από 30.000 ευρώ.

Επισήμαναν, παράλληλα, ότι γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και της δικαστικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: