Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

"Μηχανισμοί" bad bank ανά τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια

Αμείλικτα τρέχει ο χρόνος για την ανάληψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων, με το θέμα να συνδέεται άμεσα με την επιτυχία τη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την εκταμίευση τόσο των 10 δισ. ευρώ από τον ESM, όσο και των 2 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που αποφασίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενώ ο φάκελος "κόκκινα δάνεια" πρέπει να κλείσει πριν την εκπνοή της εβδομάδας ενόψει της συνεδρίασης του EWG, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να δημοσιευτεί η έκθεση της Black Rock (η έκθεση έχει ήδη παραδοθεί στην ΤτΕ) για την κατηγοριοποίηση των δανείων και των επισφαλειών που παρουσιάζονται ανά κατηγορία και ανά τράπεζα. Παράλληλα, και αυτό είναι το πλέον σημαντικό, θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με δραστικά μέτρα, τα οποία θα έχουν ως απώτερο στόχο να καθιερώσουν μία κουλτούρα πληρωμών, παρεμβαίνοντας ακόμη και στην σχέση τράπεζας – πελάτη ώστε να αποτρέπεται και η τελευταία "χαραμάδα" χαριστικών δανειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το ΤΧΣ πρόκειται να παρουσιάσει δέκα επιμέρους δείκτες με τους οποίους θα "παρακολουθεί" εφεξής τόσο τις νέες χορηγήσεις των τραπεζών, όσο και την πορεία των φακέλων καθυστερούμενων δανείων, την πορεία της εισπραξιμότητάς τους και τα κόστη τους για τις τράπεζες. Εφόσον οι συγκεκριμένοι δείκτες παρουσιαστούν στις τράπεζες, αυτές θα παρακολουθούνται για τις επιδόσεις τους τουλάχιστον σε μηνιαία βάση από το ΤΧΣ και στην πράξη θα υποχρεωθούν να στήσουν ολόκληρο "μηχανισμό" bad bank εσωτερικά η καθεμία, "αποσχίζοντας" τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δανείων και ενισχύοντάς την λειτουργικά. Οι "bad banks" των τραπεζών θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους. Οι ανά τράπεζα "bad banks" θα λειτουργήσουν κατά μόνας, αν και θα απαιτηθεί η συνεργασία τους στο μέτωπο της αντιμετώπισης των "κόκκινων" κοινοπρακτικών δανείων.

Σημειώνεται ότι η συνεχής παρακολούθηση των δανειοδοτήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ και τις εποπτικές αρχές ευρύτερα θα λειτουργήσει άμεσα, "πατώντας" όχι μόνο στην μελέτη της Black Rock, αλλά και στις βελτιώσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ταχύτητας εκδίκασης περιπτώσεων οφειλών, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο των νόμων Κατσέλη, Δένδια και στον Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 99).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η μελέτη της Black Rock είναι τόσο λεπτομερής ώστε πέραν της γενικής εικόνας των καθυστερούμενων δανείων ανά κατηγορία (δάνεια retail, στεγαστικά, επιχειρηματικά) και ανά τράπεζα, κατηγοριοποιεί τα "κόκκινα" δάνεια ακόμη και σε επίπεδο ημερών καθυστέρησης. Παράλληλα, η κατηγοριοποίηση αυτή μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια συνοδεύεται με συγκριτικά στοιχεία για τις τράπεζες προκειμένου να υπάρχει ακριβέστατη εικόνα για τις αδυναμίες της κάθε τράπεζας και τους στόχους επιδόσεων που θα της τεθούν.

Το επείγον της αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων επισήμανε χθες και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο για τις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηρίζοντας το θέμα προτεραιότητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την άρση των capital controls, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάχθηκε κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας συνολικά, λέγοντας ότι είναι μη δημοσιονομικά βιώσιμη αλλά και ηθικά εσφαλμένη. Τόνισε δε, ότι πρέπει να επανέλθει η κουλτούρα πληρωμής χρεών, διαφορετικά το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, το AQR του stress test της ΕΚΤ έδειξε για τις ελληνικές τράπεζες σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 107 δισ. ευρώ. Στους επιμέρους τομείς δανείων, εντοπίστηκε αύξηση των ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων:

-    στο real estate στο 75% από 70% προ του AQR,
-    στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 41% από 35% αντίστοιχα,
-    στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο 66% από 61%,
-    στα αμιγώς στεγαστικά δάνεια στο 36% από 33%, ενώ
-    τη μεγαλύτερη επιδείνωση κατέγραψαν τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια, με αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 22% προ AQR, στο 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: