Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Κύπρος - Βρέθηκαν οι στέγες για εκποιήσεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσφορών από το ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών για την επιλογή χώρων όπου θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί ενυπόθηκων κατοικιών.
Μετά από περίπου επτά μήνες που η βουλή ψήφισε τον νόμο για εκποιήσεις, φαίνεται ότι βρέθηκε τελικά στέγη σε κάθε επαρχία για τους πλειστηριασμούς ακίνητης ενυπόθηκης περιουσίας.

Στη Λευκωσία έχει επιλεγεί το ΓΣΠ, στη Λεμεσό το ξενοδοχείο Μιραμάρε, στη Λάρνακα το ξενοδοχείο Sandy Beach, στην Πάφο η αίθουσα του Cineplex και στο Παραλίμνι υποστατικό το οποίο διαχειρίζεται η Group 4.

Οι τράπεζες δια μέσου του συνδέσμου τους απέστειλαν την περασμένη Δευτέρα επιστολή στον υπουργό εσωτερικών με την οποία τον ενημερώνουν σε σχέση με την ολοκλήρωση των προσφορών και τις τελικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την εξεύρεση κτηριακών εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις αυτές πληρούν, όπως τονίζουν, τα μίνιμουμ κριτήρια που έχει θεσπίσει το αρμόδιο υπουργείο.

Τα κριτήρια που θα διέπουν τους χώρους διεξαγωγής εκποιήσεων με βάση τη σχετική νομοθεσία, επιβάλλουν όπως αυτοί είναι πλήρως εξοπλισμένοι και λειτουργικοί ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες ασφάλειας, τεχνικής υποστήριξης καθώς και τη δυνατότητα διασύνδεσης με το διαδίκτυο.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης και υπηρεσίες κυλικείου.

Στην επιστολή του συνδέσμου τραπεζών τονίζεται ότι είναι στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις επί των επιλογών που έχουν γίνει.

Η έγκριση του υπουργείου εσωτερικών θα είναι μάλλον τυπική δεδομένου ότι θα εκπληρώνονται τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Τα σχετικά συμβόλαια θα υπογραφούν από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες των κτιριακών εγκαταστάσεων, αφού προηγουμένως επικυρωθούν από το αρμόδιο υπουργείο.

Οι πλειστηριασμοί ενυπόθηκων ακινήτων θα γίνονται επί καθημερινής βάσεως.

Βάσει της διαδικασίας που επιβάλλει η νομοθεσία, εκτιμάται ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα λάβουν χώρα μέσα του ερχόμενου έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων στελεχών των κυπριακών τραπεζών καθώς και του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να γίνουν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας των οποίων κυρίως οι ιδιοκτήτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας της κρίσης.

Τραπεζίτες διαρρέουν ότι δεν θα επιδιωχθεί κατάσχεση πρώτης κατοικίας αλλά εμπορικών κτιρίων, εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων. Θα στοχεύσουν, όπως τονίζουν, τους μεγάλους οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: