Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Το Βήμα: Τουρκία - Υπουργός προτείνει να δίνεται η τουρκικη υπηκοότητα σε όσουςξένους αγοράζουν ακίνητα υψηλής αξίας

«Όσοι ονειρεύονται να ζήσουν στη Τουρκία πρέπει να έρθουν εδώ και εμείς θα τους χορηγήσουμε υπηκοότητα»

Ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση να δίνεται η τουρκική υπηκοότητα σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα υψηλής αξίας στη χώρα. «Η αξία της ιδιοκτησίας από ξένους στη Τουρκία ανέρχεται στα τέσσερα με πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Ας την αυξήσουμε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια» φέρεται να είπε ο Ζεϊμπεκτζί σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, στη διάρκεια μίας συνάντησης με δημοσιογράφους.

«Όσοι ονειρεύονται να ζήσουν στη Τουρκία πρέπει να έρθουν εδώ και εμείς θα τους χορηγήσουμε υπηκοότητα» προσέθεσε. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν ένα παρόμοιο σύστημα και τόνισε ότι η ελάχιστη αξία της ιδιοκτησίας θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 500.000 δολαρίων και ενός δισ. δολαρίων.

«Πρέπει να φέρουμε φέρουμε και άλλους επενδυτές εκτός από τους άμεσους ξένους επενδυτές στη Τουρκία. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους πλούσιους Τούρκους» συμπλήρωσε. Οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους μειώθηκε κατά 4,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους άγγιξαν ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 21,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2014. Στη διάρκεια του 2014, 18.959 ακίνητα στη Τουρκία πωλήθηκαν σε ξένους, με πρώτη στη λίστα την περιοχή της Αττάλειας (6.542 ακίνητα), δεύτερη την Κωνσταντινούπολη (5.580 ακίνητα) και τρίτο το Αϊδίνιο (1.191 ακίνητα).



Δεν υπάρχουν σχόλια: