Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών



Ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών Σε ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε ιδιωτικά χέρια οδηγεί η νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου η συμμετοχή των παλαιών μετόχων των τραπεζών εκμηδενίζεται και μαζί της τα περίπου 25 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης το καλοκαίρι του 2013.

Πειραιώς. Χθες ανακοινώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς η ολοκλήρωση με επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα άντλησε από τους επενδυτές 1,34 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο της. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 0,003 ευρώ, που αντιστοιχεί σε discount 86% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης (0,021 ευρώ) και 99,8% χαμηλότερο σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου την άνοιξη του 2014 (1,7 ευρώ). Η Πειραιώς θα αντλήσει επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, εκ των οποίων το 25% θα καλυφθεί με κοινές μετοχές και το 75% με ειδικές ομολογίες (Cocos), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου. Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική. Η τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ότι συγκέντρωσε 1,16 δισ. ευρώ στην τιμή του 0,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε discount 93% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής το πρωί της ίδιας ημέρας (0,32 ευρώ) και κατά 99% χαμηλότερα σε σχέση με την αύξηση κεφαλαίου του 2014 (2,2 ευρώ). Η Εθνική θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε διάθεση μετοχών σε Ελληνες επενδυτές στην ίδια τιμή με την οποία δόθηκαν στους ξένους. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ κάλυψε τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, ενώ περίπου 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει από το ΤΧΣ για να καλύψει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. 

Alpha. Η τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,55 δισ. ευρώ, που ζητούσε, ενώ η τιμή καθορίστηκε στο 0,04 ευρώ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε discount 34,4% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (0,061 ευρώ) και είναι περίπου 93,8% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή (0,65 ευρώ), που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank την άνοιξη του 2014. Στελέχη της τράπεζας, εκτός της υπερκάλυψης, υπογραμμίζουν και την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που μετείχαν στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο παρέμεινε σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στο 0,057 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερα από την αύξηση, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η Alpha Bank συγκέντρωσε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια του ΤΧΣ. 

Eurobank. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η αύξηση της Eurobank, η οποία επίσης κάλυψε το σύνολο των κεφαλαίων χωρίς κρατική συνδρομή. Οι επενδυτές προσέφεραν στην Eurobank 2,5 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ, που ζητούσε. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών καθορίστηκε στο 0,01 ευρώ, 52% χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (0,021 ευρώ) και 96,7% χαμηλότερα από την τιμή με την οποία ιδιωτικοποιήθηκε (0,31 ευρώ) η τράπεζα την άνοιξη του 2014. Στην αύξηση μετείχε η Fairfax και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές ενισχύοντας το ποσοστό συμμετοχής τους, ενώ η μετοχή στο Χρηματιστήριο έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στο 0,017 ευρώ, 70% υψηλότερα από την τιμή της αύξησης, αποτυπώνοντας επίσης τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς. 

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου οδηγεί σε εκμηδενισμό των παλαιών μετόχων, και κυρίως του Δημοσίου, που μέσω του ΤΧΣ κατείχε μεγάλο ποσοστό των μετοχών. Στη Εurobank, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών διαμορφώνεται στο 93%, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ από 35% συρρικνώνεται σε περίπου 2,3%. Στην Alpha Bank οι ιδιώτες θα ελέγχουν το 89% των μετοχών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ περιορίζεται στο 11% από 66,2%, που ήταν πριν από την αύξηση. Στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ θα διατηρήσει υψηλότερη συμμετοχή, καθώς θα πραγματοποιηθεί μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της τράπεζας σε κοινές και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό του Δημοσίου. Πάντως, οι ιδιώτες θα έχουν την πλειοψηφία. Τέλος, στην Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ από 66,9%, που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στο περίπου 25%, και οι νέοι μέτοχοι θα ελέγχουν περίπου το 63% της τράπεζας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: