Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Στο "δόκανο" των πλειστηριασμών 15.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές

Τουλάχιστον 10.000 – 15.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές θα "ξεσκεπάσει" ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ακολουθήσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ 5.000 – 6.000 από αυτούς θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.


Την εκτίμηση αυτή κάνουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι αναμένουν πως η συμφωνία με τους δανειστές θα κλείσει μέσα στις επόμενες δύο – τρεις ημέρες και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα προβλέπει όριο προστασίας 150.000 – 180.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία του ακινήτου και εισοδηματικό κριτήριο κοντά στα 20.000 ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα τεθεί και πλαφόν στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, κάτι που συναρτάται και με τα όρια του συστήματος να τους εκδικάσει (υπολογίζεται ότι οι αντοχές αυτές είναι στις 5.000 – 6.000 πλειστηριασμούς ετησίως).

Χθες, αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε αυτό να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Όπως τόνισε, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων. 

Η προστασία των πραγματικά αδύναμων οφειλετών είναι το μόνο ζητούμενο για την επίτευξη συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Στον αντίποδα, επιζητείται η τιμωρία όσων έχουν λειτουργήσει εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, περιπαίζοντας ουσιαστικά με τη συμπεριφορά τους τους συνεπείς δανειολήπτες.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, περίπου το ένα πέμπτο όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επιπλέον έχουν και άλλα ακίνητα. Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το φαινόμενο είναι έντονο στην επαρχία, εκεί από όπου θα ξεκινήσουν άμεσα πλειστηριασμοί ακινήτων προς παραδειγματισμό.

Το θέμα είναι, όπως λένε, να σταματήσει ένα φαινόμενο αντίστοιχο της φοροδιαφυγής, το να πληρώνουν δηλαδή οι "ηλίθιοι" συνεπείς και οι "έξυπνοι" ασυνεπείς να ζουν και να βασιλεύουν ατιμώρητοι. Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες θα είναι αμείλικτες με τους πλειστηριασμούς, ενώ από την άλλη δεν πρόκειται να "κυνηγήσουν" κανέναν οφειλέτη με πραγματική αδυναμία αποπληρωμής της οφειλής του ή με σοβαρούς οικογενειακούς λόγους που απαιτούν ανθρωπίνως προστασία.

Κατόπιν αυτού, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον νόμο για τους πλειστηριασμούς που θα ακολουθήσει, καθώς επίσης και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – κινήσεις με τις οποίες θα συμπληρωθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τα νοικοκυριά -, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών στρατηγικών κακοπληρωτών ανά νομό. Στην πράξη, η "καταιγίδα" των πλειστηριασμών υπολογίζεται σε ένα εξάμηνο, ενώ σε κάθε περίπτωση το τοπίο στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα είναι διαφορετικό μετά τον προσεχή Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: