Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγει και με τη "βούλα" η αγορά των "κόκκινων" δανείων για τα funds

Σε ξένα εξειδικευμένα funds ανοίγει και με την "βούλα" η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών. Όπως εκτιμάται, χωρίς τη συνδρομή των ξένων οίκων δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση ενός όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που, όπως κατέγραψε το AQR των ελληνικών τραπεζών από τον SSM, ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ.
 Χθες, στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους αναλυτές ξένων οίκων, η Eurobank ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους εξειδικευμένους οίκους για τη δημιουργία δύο joint ventures, το ένα για τη διαχείριση (όχι πώληση) δανείων λιανικής και το άλλο για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα προσδιόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη διαχείριση των NPLs σε τρεις άξονες: α) κυρίως διαχείριση από την ίδια την τράπεζα με την παροχή μακροπρόθεσμων και βιώσιμων ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες – πελάτες της, β) συμπράξεις με ξένους εξειδικευμένους στη διαχείριση δανείων οίκους και γ) περιορισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Ανάλογες στρατηγικές σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις με ξένους οίκους αναμένονται και από τις άλλες τράπεζες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Το άνοιγμα της αγοράς των "κόκκινων" δανείων σε ξένους θα περιβληθεί και με θεσμικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέσα στις επόμενες 7 – 10 ημέρες αναμένεται επίσημη έκθεση που εκπόνησε εσωτερικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  στην οποία θα καταγράφονται τα νομικά και διοικητικά εμπόδια που καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα προτείνονται ειδικές δράσεις για την άρση τους προκειμένου να επιταχυνθεί η τακτοποίηση των δανείων που βρίσκονται στο "κόκκινο". 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μελέτη θα αφορά στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ σε δεύτερη φάση και κατόπιν ειδικής έρευνας από ξένο σύμβουλο θα αποφασιστούν οι δράσεις σε συνεργασία με τα ξένα funds για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων. Η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. 

Η μελέτη του ΤΧΣ που αφορά στα δάνεια των νοικοκυριών και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών θα εστιάζει στις δράσεις βελτίωσης του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας με την υιοθέτηση κατάλληλων νομικών μέσων για τη συγκρότηση εξειδικευμένων τμημάτων που θα εξετάζουν υποθέσεις αφερεγγυότητας και τον διορισμό και κατάρτιση επαρκούς αριθμού πρόσθετων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, θα αναδεικνύει την ανάγκη εμπλοκής των ξένων εξειδικευμένων στη διαχείριση δανείων οίκων, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η αποδέσμευση πόρων των τραπεζών από "νεκρές" σε υγιείς χρηματοδοτήσεις. 

Σημειώνεται ότι σε όλο το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπάρξει πρόνοια και μόνιμο "δίχτυ" κοινωνικής ασφάλειας μόνο για τους πλέον ευάλωτους οφειλέτες,  κάνοντας διάκριση μεταξύ καλή τη πίστη οφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: