Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τα αυθαίρετα

Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία αναστέλλονταν όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εν μέσω αντιδράσεων και υπό τον φόβο διαρροών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ουσιαστικότερο διάλογο και θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Το αίτημα να «παγώσουν» οι κατεδαφίσεις στα δάση κατατέθηκε (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 14/10) από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, μετά τις πρώτες, αποτυχημένες, προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετα στην περιοχή Περιβολάκια της Ραφήνας (και αργότερα στον Πράσινο Λόφο Αρτέμιδος). Αιτία (της αποτυχίας) δεν ήταν άλλη από τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων, βουλευτών και ιδιοκτητών αυθαιρέτων, με το επιχείρημα ότι είτε επρόκειτο για πλάνη της διοίκησης είτε για «αδικία» (κτίρια αυθαίρετα ανάμεσα σε πλήθος νομίμων). Το επιχείρημα αυτό υιοθέτησε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης: «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», δήλωσε στις 31/10 στην «Κ». Το παράδοξο είναι ότι, αντί το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάσει κατεπειγόντως τις 2-3 περιπτώσεις για τις οποίες έκρινε ότι οι αμφισβητήσεις μπορεί να έχουν κάποια βάση (αν και, πρέπει να σημειωθεί, έχουν όλες από χρόνια τελεσιδικήσει, κάποιες έχουν κριθεί ακόμα και από το ΣτΕ), αποφάσισε... να καταργήσει όλο το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπον αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση. Με τη συνολική αυτή αναστολή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θα επέβαλαν στις υπηρεσίες να μην εφαρμόσουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι πότε; Aγνωστο. Στην Αττική μόλις 6 (από τους 154) δασικούς χάρτες έχουν κυρωθεί, και αυτοί μερικώς. Ειδικά για την Ανατολική Αττική, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν (με διάφορες δικαιολογίες) αναρτήσει ούτε έναν δασικό χάρτη από το 2011, παρότι οι περισσότεροι έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια. Ο μόνος δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική, που έχει κυρωθεί εν μέρει (το 2012), είναι εκείνος του Μαραθώνα, στον οποίο περιλαμβάνεται και το εθνικό πάρκο Σχινιά.

Eχει κυρωθεί μόλις το 0,56%

Σε επίπεδο χώρας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτισθεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένο μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί το... 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί). Με αυτά τα δεδομένα, η αψυχολόγητη αναστολή όλων των κατεδαφίσεων ισοδυναμούσε με την παραπομπή τους στις ελληνικές καλένδες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την επίσπευση της υπόθεσης των δασικών χαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: