Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Χτίζεται μεγάλος συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Στα σκαριά φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον από χθες το βράδυ η συμβιβαστική λύση για τη νομοθετική ρύθμιση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη.
Οι πληροφορίες λένε ότι η προσπάθεια έχει ως στόχο πλέον να καλύπτεται τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια (από 75% που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης και 40% των δανειστών) και να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τους υπόλοιπους τέσσερις στους δέκα.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο κινούνται πλέον στα βήματα του τελεσιγραφικού χαρακτήρα μηνύματος που εξέπεμψε χθες από την Αθήνα ο Pierre Moscovici, για ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι την Παρασκευή ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Στη χθεσινοβραδινή εφ όλη της ύλης τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι δύο πλευρές συζήτησαν πλέον επί της βάσης νέων "βελτιωμένων" προτάσεων ως προς τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών, όπου η μεγάλη μάχη δίνεται για τα εισοδηματικά όρια που θα καθιερωθούν, και δευτερευόντως για την αξία των ακινήτων πάνω από την οποία τα σπίτια θα μπορούν να βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες.  

Η συζήτηση σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες περιστρέφεται πλέον σε επίπεδα  αντικειμενικής αξίας ακινήτου κοντά στις 180.000 ευρώ έναντι των 200.000 -325.000 ευρώ (ατομικό και πενταμελής οικογένεια αντίστοιχα) που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση και των 120.000 ευρώ που ήταν η πρόταση των δανειστών, ενώ δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα όρια τελικά να πέσουν ακόμη χαμηλότερα.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2012 δείχνουν πως τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες συνολικά διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 154.000 ευρώ ενώ τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ διαθέτουν κύρια κατοικία μέσης αντικειμενικής κάτω από 120.000 ευρώ. 

Το κύριο βάρος της συζήτησης, ωστόσο, έχει πέσει στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων όπου η κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει τον πήχη στα 35.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκινήσει από τα 8.180 ατομικό, τα 13.917 για τα ζευγάρια και έως 24.000 ευρώ για μια οικογένεια με τρία παιδιά (προσαύξηση 3.350 για κάθε παιδί). 

Άλλο κρίσιμο ζήτημα για το οποίο αναζητείται η χρυσή τομή είναι το συνολικό ύψος των οφειλών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, που θα ρυθμίζονται μέσω του νόμου Κατσέλη, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να καθοριστεί σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ. 

"Προχωράμε σε όλα τα θέματα. Έχουν γίνει βήματα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, αλλά έχουμε περιθώριο μέχρι την Παρασκευή", δήλωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι υπάρχει πρόοδος και ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο Eurogroup για να επιλυθούν οι διαφορές. 

Η κυβέρνηση έχει πάντως διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να "τραβήξει" πολιτικά τη διαπραγμάτευση για το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εμμένοντας στη θέση ότι πρέπει να προστατευτεί η πλειονότητα των πολιτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα. 

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία πως η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα θα κλείσει θετικά σήμερα ή αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: