Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι θα δουν τα "δόντια" της εφορίας

Ζήτημα χρόνου είναι να αρχίσει η εφορία να δείχνει και πάλι τα δόντια της στους φορολογούμενους που δεν εκπληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μετά από μια μεγάλη περίοδο χάριτος που χαρακτηρίστηκε από τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους οφειλέτες αλλά και από το πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, η εφορία θα ξεκινήσει σταδιακά την προσπάθεια να εισπράξει.

Η αύξηση των εισπράξεων από τα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο αλλά και η βελτίωση συνολικά της εισπραξιμότητας των φόρων είναι οι δυο βασικοί στόχοι για τους κρίσιμους επόμενους 12 μήνες για την επιτυχία του νέου προγράμματος. Οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τα εξής:

- αυστηροποίηση του πλαισίου της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Σήμερα η ρύθμιση δίνεται σε όλους όσοι την ζητούν με την υποχρέωση της απλής υποβολής μιας ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης όπου ο ίδιος ο φορολογούμενος συμπληρώνει την οικονομική και εισοδηματική του κατάσταση. Η τρόικα ζητά αυστηρότερες διαδικασίες αλλά παράλληλα με μια θετική παρέμβαση για τους οφειλέτες. Να μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση με ηλεκτρονική αίτηση ακόμη και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σήμερα οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται μόνο με χειρόγραφη αίτηση στην εφορία.

- θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την αποβολή από τη ρύθμιση ή τη μείωση των δόσεων της ρύθμισης των 100 δόσεων όσων έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν πλήρως ή νωρίτερα την οφειλή που ρύθμισαν. Οι σχετικές διατάξεις που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση αναμένεται σύντομα να έρθουν στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν αυτόματα από την εφορία βάσει των δεδομένων που γνωρίζει το ΥΠΟΙΚ, όπως είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα  και τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

- ευκολότερη αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Η τρόικα ζητά να αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν έστω και για μια ημέρα μια νέα φορολογική οφειλή και η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη σταδιακή μείωση του χρονικού περιθωρίου για εξόφληση από τις 30 στις 20 τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 τον Δεκέμβριο του 2017.

- ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης τα οποία έχουν ατονήσει τους τελευταίους μήνες. Μετά την οριστικοποίηση των αλλαγών οι φορολογούμενοι που δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (π.χ. μισθών, ενοικίων) και μάλιστα με βάση τα μειωμένα ακατάσχετα όρια (για τους μισθούς μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: