Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Αναζητείται συμφωνία έως το Σάββατο για πλειστηριασμούς και "κόκκινα" δάνεια

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή πεδία που συνδέονται με την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκης,
μετά την ολοκλήρωση της πεντάωρης πρώτης διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών.

Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι το πακέτο αυτό των εκκρεμοτήτων διογκώνεται: Πέρα από τα ανοιχτά θέματα του ΦΠΑ, των πλειστηριασμών και των ζητημάτων διαχείρισης των τραπεζών, έρχονται μπροστά και οι δεσμεύσεις του μνημονίου για την επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων, οι οποίες θεωρητικά αποτελούσαν μέρος του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων. Η στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορά και επιχειρηματικά χρέη και χρέη ιδιωτών προς τις τράπεζες τίθεται στην κορυφή της ατζέντας, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αποφασιστούν οι μέθοδοι ενεργητικής διαχείρισης των δανείων, π.χ. πωλήσεις σε funds, δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου κ.α. 

 Μπροστά λόγω ανακεφαλαιοποίησης 

Οι ανάγκες ταχύτερης υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα. "Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία και αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών", ανέφερε ο κ. Σταθάκης. 

EWG Κυριακή ή Δευτέρα

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα είναι η σύνοδος του Euro Working Group, την Κυριακή ή τη Δευτέρα, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ, ενώ η νομοθετική διαδικασία μπορεί να γίνει και μετά από την απόφαση, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Νέος γύρος το απόγευμα της Πέμπτης 

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ την πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων, κατεγράφησαν τα θέματα σε εκκρεμότητα, κατατέθηκαν οι διαφορετικές απόψεις και επιλέχθηκε η διαδικασία για την επίλυση των διαφορών. 

Πλειστηριασμοί

Ειδικότερα, στο μέτωπο των πλειστηριασμών, η συζήτηση με τους δανειστές δεν μπήκε στην ουσία, σε ό,τι αφορά στα όρια προστασίας, κάτι που αναμένεται να γίνει από την Πέμπτη.

Εντούτοις, ο Γ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι οι διαφορές διατηρούνται: "Έχουν κατατεθεί διαφορετικές γνώμες και προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές".

Κατά το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν και "συμπληρωματικές λύσεις", προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που θυμίζουμε ότι αποκλίνουν σημαντικά τόσο σε ό,τι αφορά στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύονται, όσο και των εισοδηματικών κριτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: