Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για κόκκινα δάνεια και "ελεύθερες" αγορές

Η χρονική "διευκόλυνση" των δανειστών προς την κυβέρνηση έως ότου έρθει αντιμέτωπη με το μεγάλο μέτωπο του ασφαλιστικού μεταφέροντας -και επισήμως- για το 2016 την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης έχει και "αντάλλαγμα".
Και αυτό περιλαμβάνεται στη χθεσινή δέσμευση προς το Eurogroup -μέσω του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου- να ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου το 2ο πακέτο του 1 δισ. ευρώ, -ένα "πακέτο" που περιλαμβάνει πολλές και μεγάλες "καυτές" πατάτες.
Ουσιαστικά  η κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς μέσω τηλεδιασκέψεων και συνόδων του EWG με επόμενο επίσημο "σταθμό" αποτίμησης της κατάστασης το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου. Πρώτο βήμα είναι να κλειδώσει η  λίστα των μέτρων και μετά αυτά να... εφαρμοσθούν.

Τα κόκκινα δάνεια

Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που είναι... αμετακίνητες και αυτές αφορούν στις τράπεζες. Και η δυσκολότερη εξ αυτών είναι το θέμα των κόκκινων δανείων.  Αυτά "αποκολλήθηκαν" νομοθετικά από το 1ο πακέτο των 2 δισ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί, και πλέον περιμένουν νομοθέτηση. 
Όπως έγραψε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" του προηγούμενου  Σαββάτου το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, νέου είδους εταιρείες κόκκινων δανείων, νομιμοποιεί την πώληση δανείων σε ειδικά funds,  αλλά και εντάσσει τους μικρομεσαίους στον ψηφισμένο από την προηγούμενη Πέμπτη νόμο για την προστασία 1ης κατοικίας.

Το δημόσιο και οι Κυριακές

Τα κόκκινα δάνεια είναι -ίσως- το πιο δύσκολο διαχειριστικά μέτωπο, αλλά αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο βαθμός δυσκολίας άλλων παρεμβάσεων. Μία από αυτές είναι το νέο μισθολόγιο και η αξιολόγηση στο δημόσιο, με την κυβέρνηση να σχεδιάσει να φέρει σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη το νομοσχέδιο.
Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει ήδη... "κάψει" υπουργούς, είναι οι περίφημες "εργαλειοθήκη 1" και "εργαλειοθήκη 2" του ΟΟΣΑ που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
"Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες ομάδες" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Και εξηγούν ότι οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η  δυνατότητα της να "περάσει" τις αλλαγές αποτελεί ένα πρόκριμα για όσα θα ακολουθήσουν: τους αγρότες και το ασφαλιστικό.
Στο 2ο αυτό πακέτο περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα υπόλοιπα μέτρα που συνδέονται με τις τράπεζες, ενώ μένει να φανεί αν στην τελική λίστα θα περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο.

Μεγάλα έργα και φορολογικό

Ένα άλλο μέτωπο του 2ου πακέτου είναι τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε  να λάβει  τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των καθυστερήσεων σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, των αυτοκινητόδρομων και έργων περιβάλλοντος) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόθεση ενσωμάτωσης στο 2ο πακέτο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ΓΓ Εσόδων και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Αντιθέτως,  το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο (τα μέτρα για τους αγρότες, η νέα κλίμακα ενοικίων και η ενσωμάτωση στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος της έκτακτης εισφοράς) στον αρχικό τουλάχιστο σχεδιασμό απείχαν από την λίστα των 2ων προαπαιτούμενων.

Το ΔΝΤ συναινεί... εξ αποστάσεως

Κλειδί για την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που μετείχε ατύπως και χθες μέσω τηλεδιασκέψεως) είναι το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο με τα μέτρα διασφάλισης πλεονασμάτων έως το 2019, αλλά και η διακυβέρνηση των τραπεζών, όπως έκανε  σαφές χθες  ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem. Το ΔΝΤ, εξήγησε ο Dijsselbloem,  επιβεβαίωσε την πρόθεση του να είναι μέρος του προγράμματος αλλά ξεκαθάρισε ότι για να γίνει αυτό θέλει να ολοκληρωθεί από την Αθήνα το νέο πλαίσιο διοίκησης των τραπεζών, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί  η δημοσιονομική σταθερότητα...
Όσο για το ασφαλιστικό, μπορεί στην γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup να το συνέδεσε με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, αλλά σε διευκρινίσεις που έκανε μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων έδωσε άλλο χρόνο: αυτόν της 1ης αξιολόγησης. Είπε ότι  πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουμε πιο πολύ του χρονοδιαγράμματος αλλά τοποθέτησε -με σαφήνεια- την αξιολόγηση στην αρχή του 2016 λόγω απουσίας επαρκούς χρόνου. "Ας είμαστε ρεαλιστές" είπε...

 Τα επόμενα βήματα

Η νέα διαπραγμάτευση θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν παραμείνει στην Αθήνα. Οι επιτελείς του Eurogroup (EWG) έλαβαν χθες επίσης εντολή να "εργασθούν" τις επόμενες ημέρες για να "κλειδώσουν" την τελική λίστα των μέτρων.
Δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές και την έλευση των Θεσμών -εκ νέου-στην Αθήνα περί τις αρχές Δεκεμβρίου σε συνδυασμό και με την σύνοδο του Eurogroup της 9ης/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια: