Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τηλε-μάχη για τους πλειστηριασμούς

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους πλειστηριασμούς. Το ζήτημα έχει μεταφερθεί αυτή την ώρα σε πολιτικό επίπεδο, με τον Γ. Σταθάκη να εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελληνικές προτάσεις για το θέμα δεν αλλάζουν, με την ελληνική πλευρά να περιμένει συμβιβασμό από τους δανειστές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση από κοινοτικό αξιωματούχο με γνώση των θεμάτων του EWG.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θεμάτων που τίθενται επι τάπητος και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών είναι αυτό του αγγελιοσήμου.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιμένουν ότι εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ( με τους Merkel-Hollande).

Η ορισθείσα για σήμερα τηλεδιάσκεψη Ελλάδας-Θεσμών με επίκεντρο τα 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που επιχειρείται να εκταμιευτούν στο Eurogroup της Δευτέρας, έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

H χθεσινή αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου περί επίτευξης συμφωνίας στα 3-4 ανοιχτά πεδία και ειδικά στο φλέγον θέμα των πλειστηριασμών το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, έδωσε τη θέση της σε συγκεχυμένες πληροφορίες περί αναβολής των αποφάσεων.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η προσπάθεια διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, αλλά πλέον το σημερινό ραντεβού δεν είναι δεδομένο και ο χρόνος τελειώνει, με πηγές των δανειστών να σημειώνουν, μάλιστα, πως ήδη, ίσως ο χρόνος να μην είναι επαρκής για να επιτευχθεί συμφωνία έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα κύκλοι οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι προς το παρόν το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα, ενώ πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν στο Capital.gr  ότι "εξακολουθούμε να δουλεύουμε με την Ελλάδα".

Η πληροφορία πάντως που προέρχεται από κυβερνητικές πηγές ότι ο Α. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker εφ όλων των ανοιχτών ζητημάτων, προοιωνίζεται μάλλον συνθήκες εμπλοκής με τους Θεσμούς. Άλλωστε μαξιμινές πηγές δήλωναν ότι η ενημέρωσή τους είναι "συγκεχυμένη" και αναμένουν τα νεότερα από το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια στιγμή πηγές από κοινοτικούς αξιωματούχους οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι το σημερινό EuroWorkingGroup δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς το τοπίο φέρεται να παραμένει θολό όσον αφορά τα προαπαιτούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι Θεσμοί άφησαν ανοιχτό το "παράθυρο" εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και μία "συμφωνία κυρίων" για κάποια από τα εκκρεμή πεδία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. 

Οι σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, πάντως, δεν δίνουν το στίγμα της προόδου των συζητήσεων. Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόσο πολιτικό όσο και τεχνικό, για να υπάρξει πρόοδος σε όλες τις πτυχές του προγράμματος, τόνισε η Annika Breidhardt, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας: "Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν την αξιολόγησή τους. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εξαρτάται από τα κράτη-μέλη να λάβουν μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση και θεωρούμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια ευκαιρία".

Σύμφωνα μάλιστα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Annika Breidhardt  ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει.

Τα "αγκάθια"

Μεγάλο "αγκάθι" είναι οι πλειστηριασμοί αλλά ανοικτά παραμένουν και τα πεδία των αλλαγών στις 100 δόσεις, στις κατώτατες τιμές των γενοσήμων, αλλά και τα "ισοδύναμα" για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση που πρέπει να γίνουν αποδεκτά εντός και εκτός συνόρων.

Οι Θεσμοί θεωρούν τα πρώτα προαπαιτούμενα των 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την συμφωνία του Αυγούστου (μαζί με άλλο 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί), ως την ένδειξη προθέσεων/αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για τα μεγάλα "μέτωπα" του μνημονίου που έρχονται.

Τα μέτωπα αυτά, περιλαμβάνουν  μεταξύ άλλων και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε χθες η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.
 
Το Eurogroup

Σημειώνεται ότι ο πραγματικός χρόνος για να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ έως την Δευτέρα λήγει πολύ νωρίτερα. Και τούτο διότι οι θεσμοί πρέπει να συντάξουν θετική έκθεση προόδου με βάση την συμφωνία που θα επιτύχουν και μετά να συνεδριάσει το EWG (επιτελείς υπουργών ευρωζώνης) για να την εγκρίνει, προετοιμάζοντας ουσιαστικά την απόφαση του Eurogroup.

Οι πιέσεις από την επομένη εντείνονται καθώς έχει -προς το παρόν-προγραμματιστεί  οι θεσμοί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πέρα από τα 3 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από τον Αύγουστο έχουν εκτιμηθεί πρόσθετες ανάγκες 5,7 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου που δεν μπορεί να λάβει η Ελλάδα αν δεν ολοκληρώσει την 1η επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: