Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

"Ψηφιακή εφορία" από το 2016 εξήγγειλε ο Τ. Αλεξιάδης

Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα αλλά και διατάξεις υποχρεωτικού χαρακτήρα, ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.
Όπως είπε για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), σε επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες. Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της "ψηφιακής εφορίας" από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΥΟ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της επέκτασης της χρήσης του πλαστικού χρήματος λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014, φέτος υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ, κάτι που απέδωσε πάντως και στην ένταση των ελέγχων.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Αλεξιάδη ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή! Όπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα για τα νησιά στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και όχι στον τομέα του ΦΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι το κόστος μόνο για την επίδοση εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), άρση αντικινήτρων, καθώς και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις. "Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία", ανέφερε ο κ. Φέσσας, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το 13% των φορολογουμένων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους το οποίο στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο αλλά οι εργαζόμενοι εισέπραξαν τελικά από 520 έως 680 ευρώ λόγω φόρων και παρακρατήσεων. Σημείωσε επίσης την ανάγκη μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος και διαχωρισμό των πιστωτικών από τις χρεωστικές κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: