Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό και για ακίνητα κάτω των 50τ.μ.



Πολλές είναι οι αλλαγές για το ενεργειακό πιστοποιητικό με την υποχρεωτική του έκδοση και για ακίνητα και μικρότερα των 50 τ.μ ενώ από την 1.1.2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη.
Αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη νομοθεσία που προέβλεπε ο νόμος με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας


Σε σχέση με τις κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία που αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ανακοινώνονται και επισημαίνονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015 σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ.

Β. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

Δ. Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000€ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. του Ν. 4342/2015, από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Οι λεπτομέρειες θα αναλυθούν από τον Ενεργειακό Σύμβουλο της ΠΟΜΙΔΑ Δρ. Απόστολο Ευθυμιάδη στην Συνεδριακή εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα, την Κυριακή, 2211.2016 και ώρα 12 μ. στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με κύριο ομιλητή τον τ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη.

Στο σχόλιό της, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι θεωρεί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, που εισηγήθηκαν τα εν Βρυξέλλαις lobbies των επαγγελματιών και των βιομηχανιών με στόχο του τη δυσφήμηση και απαξίωση των υφισταμένων κτιρίων της Ευρώπης, ώστε να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους σε τεράστιες δαπάνες σ΄αυτά, χωρίς κανένα εγγυημένο αποτέλεσμα, ως την πλέον αποτυχημένη υποχρεωτική ελεγκτική διαδικασία που προσπάθησε ποτέ η ΕΕ να εισάγει στην Ευρώπη!

Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι έρευνες απέδειξαν το αναξιόπιστο των ΠΕΑ, ιδιαίτερα όταν είναι βασισμένα σε θεωρητικές υποθέσεις αντί στην πραγματική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων. Πάντως μέχρι σήμερα ουδεμία εξοικονόμηση ενέργειας έχει επιτευχθεί εξ αιτίας του, παρά μόνον «εξοικονόμηση» όσων ασχολούνται με την έκδοσή του, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη πραγματικό «χαράτσι» για όσους το υφίστανται. Γι΄αυτό η ΕΕ οφείλει και έχει ήδη αρχίσει να επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, μέσω διαβούλευσης με τη συμμετοχή της UIPI, η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε, με σκοπό την αναμόρφωσή του, ελπίζουμε όχι πάλι προς το επαχθέστερο για τους ιδιοκτήτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: