Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Θ. Καλαντώνης: Αναμένουμε πλήρη άρση capital controls το α' εξάμηνο του 2016

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο τραπεζικό περιβάλλον μετά την ανακεφαλαιοποίηση εμφανίστηκε σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης ανέφερε πως "πλέον, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων καθώς και πολύ υψηλό ποσοστό προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων” και εκτίμησε πως οι περιορισμοί κεφαλαίων θα χαλαρώσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και θα αρθούν πλήρως ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στα stress tests "η Eurobank αναδείχθηκε ως η ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα”.

Για τον πολύπαθο χώρο των επιχειρήσεων είπε πως "είναι αλήθεια ότι ο κλάδος του εμπορίου έχει πληρώσει βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με 6 στις 10 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. "Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις, έχουμε δει ήδη την κορυφή του παγόβουνου. Ο ρυθμός σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ήδη κινείται σε μηδενικά ή και αρνητικά ποσοστά”, σημείωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κύριος Καλαντώνης στο ζήτημα των καταθέσεων. "Από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δισ. ευρώ. Ιλιγγιώδες ποσό. Κατά το τελευταίο έτος μόνο, 45 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, το 80% αυτών, ευτυχώς, παρέμεινε στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.”

Για την ανάγκη επιστροφής του ρευστού από το "στρώμα” πίσω στο τραπεζικό σύστημα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως "με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου € 25 δισ. καταθέσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία.” και πρόσθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Είναι προφανές επίσης ότι όσο βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών, τόσο θα ενισχύεται και η δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Οι δράσεις της Eurobank για τη στήριξη των ΜμΕ

Για να απελευθερωθεί η δημιουργική δύναμη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η Eurobank έχει σχεδιάσει και υλοποιεί παρεμβάσεις επενδύοντας έγκαιρα σε υποδομές μοναδικές όπως:

1 η διαδικτυακή πύλη ExportGate που αποτελεί μια γέφυρα γνωριμίας και διασύνδεσης της κάθε ελληνικής επιχείρησης με την πιο απομακρυσμένη αγορά του κόσμου. Η εφαρμογή αυτή δεν αφορά μονάχα ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων αλλά τον κάθε ένα από μας. Αφορά τον έμπορο, τον μικρό παραγωγό, τον ξενοδόχο, τον κάθε επαγγελματία που έχει όραμα να βγει από τα στενά σύνορα και να κερδίσει το δικό του στοίχημα. 
Πολύ σύντομα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΣΕΕ, η πλατφόρμα του ExportGate θα είναι στη διάθεση των μελών της και θα λειτουργήσει σαν ένα διαβατήριο για τις δραστηριότητές σας σε κάθε αγορά του κόσμου.

2  Επίσης η τράπεζα έχει δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-commerce, για υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
Στο σημείο αυτό ο κ. Καλαντώνης σημείωσε μια θετική επίπτωση των capital controls, που ήταν η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2015, οι ενεργοί χρήστες e-banking, οι χρήστες και ο τζίρος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή ο αριθμός των POS σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ποσοστά έως και 40%.

3  Τέλος, η Eurobank παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση για πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαικά προγράμματα -ΕΣΠΑ- και άλλων φορέων πού καλύπτουν ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων.

Reuters: Στο 17% αύξησε το ποσοστό της στην Eurobank η Fairfax

Η καναδική Fairfax Financial Holdings αύξησε το μερίδιο της στην Eurobank στο 17% από 12,5% στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όπως δήλωσε αναπληρωτής CEO Θεόδωρος Καλαντώνης, μεταδίδει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι στα funds που αγόρασαν μετοχές περιλαμβάνονται τα Highfields Capital Management, Brookfield Capital Partners, WL Ross, μαζί με το International Finance Corporation και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση σε συνδυασμό με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μπορούν να προσελκύσουν ένα σημαντικό μέρος από τα 45 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες από το περασμένο έτος.

"Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, περίπου 25 δισ. ευρώ σε καταθέσεις μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να χρηματοδοτήσει την οικονομίας", δήλωσε ο κ. Καλαντώνης μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: